GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljoprivrednici u Španjolskoj blokiraju autoceste

Poljoprivrednici u Španjolskoj blokiraju autoceste
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2024 / 16:30
Autor: SEEbiz
MADRID - Nakon što su tisuće farmera u Varšavi danas upozorile na uvoz jeftinijih poljoprivrednih proizvoda iz zemalja izvan EU, na ovu su problematiku upozorili i farmeri u Španjolskoj.

Oni su u znak protesta danas blokirali autoceste koje povezuju Španjolsku i Francusku te Madrid i Barcelonu, javlja francuska novinska agencija AFP.

Nezadovoljni španjolski farmeri okupljeni u gradu Pontosu, 40-ak kilometara od španjolsko-francuske granice, u ponedjeljak navečer i nešto iza ponoći počeli su blokadu autoceste koja povezuje te zemlje, zatvorivši je u oba smjera. Blokirali su i autocestu koja povezuje Madrid i Barcelonu, javlja AFP.

Španjolski poljoprivrednici štrajkaju od početka mjeseca, uglavnom ističući, kako kažu, nelojalnu konkurenciju iz zemalja izvan EU. Smatraju da ti poljoprivredni proizvodi ne moraju ispunjavati iste kriterije kao proizvodi iz EU-a i žele da Bruxelles oslobodi birokracije poljoprivrednike, navodi se u priopćenju poljoprivrednog sindikata Unio de Pagesos, koje sažima AFP.

Poljski poljoprivrednici također su današnjim prosvjedom u Varšavi ukazali na probleme koje uzrokuje uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja izvan EU, posebice Ukrajine. Nekoliko tisuća njih prosvjedovalo je protiv europske poljoprivredne politike u okviru Green Deala i uvoza jeftinijih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

U Poljskoj se već nekoliko mjeseci održavaju prosvjedi nezadovoljnih poljoprivrednika koji blokiraju ceste diljem zemlje i granične prijelaze s Ukrajinom. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, Bruxelles je privremeno ukinuo carine i kvote za poljoprivredne proizvode iz Ukrajine. Poljski poljoprivrednici uvjereni su da ti proizvodi ne zadovoljavaju standarde EU i predstavljaju nelojalnu konkurenciju njihovim proizvodima na domaćem tržištu.

Europska komisija pozvala je danas poljoprivrednike i male dobavljače u lancu opskrbe poljoprivredom i hranom da ispune upitnik o nepoštenoj trgovačkoj praksi. Anketa će biti dostupna do 15. ožujka. Rezultati će se uzeti u obzir pri izradi prijedloga za poboljšanje položaja poljoprivrednika, najavili su danas u Bruxellesu.

Tagovi: poljoprivrednici, španjolska, autoceste, barcelona, madrid
PROČITAJ I OVO
Milanović: Hrvatska je ostala danas bez još jedne neovisne institucije
PREDSJEDNIK
Milanović: Hrvatska je ostala danas bez još jedne neovisne institucije
ZAGREB - Nakon što je Ivan Turudić danas preuzeo dužnost glavnog državnog odvjetnika oglasio se Ured predsjednika Republike. U priopćenju je navedeno da je Hrvatska danas ostala bez još jedne neovisne institucije.
Turudić najavio prve poteze
NAJAVE
Turudić najavio prve poteze
ZAGREB - Novi glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, izabran saborskom većinom još u veljači, danas je preuzeo dužnost od svoje prethodnice Zlate Hrvoj-Šipek. Održao je i konferenciju za novinare na kojoj je govorio o prvim potezima.
Hodžić o Pupovcu i DP-u: Ne smije biti podobnih i nepodobnih
PORUKE
Hodžić o Pupovcu i DP-u: Ne smije biti podobnih i nepodobnih
ZAGREB - Armin Hodžić, zastupnik bošnjačke nacionalne manjine i partner vladajuće većine, gostovao je u Novom danu N1 televizije gdje je komentirao preuzimanje dužnosti glavnog državnog odvjetnika od strane Ivana Turudića.
Migracija kao sredstvo ruskog hibridnog ratovanja
PRITISCI
Migracija kao sredstvo ruskog hibridnog ratovanja
BERLIN - Neregularna migracija preko Bjelorusije i Rusije gotovo se nije odvijala u zimskom razdoblju. Ali sada brojke ponovo naglo rastu. Za sigurnosne stručnjake riječ je o “hibridnom ratovanju”.
Izrael odgovorio na Hamasov napad
ODGOVOR
Izrael odgovorio na Hamasov napad
RAFAH - Hamasovo ministarstvo zdravstva objavilo je da su deseci ljudi ubijeni ili ozlijeđeni u eksploziji u izbjegličkom kampu na području Rafaha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE