GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Politico: Plenković bi ipak mogao put Bruxellesa

Politico: Plenković bi ipak mogao put Bruxellesa
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.05.2024 / 12:30
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Izborni pobjednik Andrej Plenković sklopio je koaliciju s krajnjom desnicom u novoj vladi, piše Politico u novoj analizi.

Sada su spremni formirati novu vladu zajedno s vladajućom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) desnog centra, nakon polarizirajućih izbora u travnju i spornih koalicijskih pregovora, navodi Politico u svojoj analizi. Aktualni hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je u tweetu u četvrtak popodne da je prikupljeno potrebnih 76 potpisa za sastavljanje “nove i stabilne” vlade.

Domovinski pokret osnovao je Miroslav Škoro 2020. godine kako bi pružio domoljubniju i krajnje desnu alternativu HDZ-u, vjerojatno najmoćnijoj stranci u Hrvatskoj, koja je pod Plenkovićem doživjela veliko restrukturiranje, analizira Politico.

“Plenković je uložio značajan napor da izbaci i neutralizira krajnje desničare iz HDZ-a, ali sada je dosta onih koji su bili vezani uz HDZ dio Domovinskog pokreta”, rekao je Hrvoje Klasić, povjesničar i stručnjak za krajnju desnicu u Hrvatskoj, za POLITICO.

Škoro je u međuvremenu izbačen iz stranke, a dok DP-ovci tvrde da su ublažili pristup pojedinim temama, stranka ostaje sinonim za tvrdokorne, socijalno konzervativne ideje. “Puno birača koji su podržavali HDZ sada glasaju za Domovinski pokret. Kad bi se, recimo, Plenković smijenio i u HDZ se vratio netko desniji, onda bi Domovinski pokret potpuno izgubio podršku”, nastavio je.

Plenković se – baš kao i talijanska premijerka Giorgia Meloni – nakon izbora u travnju stavio na kandidatsku listu svog HDZ-a za izbore za EU u lipnju, navodno kako bi prikupio podršku stranci.

Drugi strahuju da bi Plenković mogao prihvatiti mandat u Bruxellesu nakon izbora u lipnju, ostavljajući hrvatsku politiku lišenom svog moderirajućeg utjecaja.

Glavna potpora Domovinskom pokretu dolazi iz istočne Hrvatske, s područja Slavonije i grada Vukovara, mjesta koja su bila teško pogođena Domovinskim ratom 1991.-1995. “Njihova biračka baza je doživjela značajne borbe tijekom rata i lokalno stanovništvo se još uvijek nije u potpunosti suočilo s prošlošću”, rekao je Klasić.

To je – zajedno s povijesnim revizionizmom, tekućim raspravama koje će DP vjerojatno iskoristiti – izazvalo zabrinutost među određenim segmentima stanovništva u vezi s novom koalicijom.

“Domovinski pokret rado koristi određene sentimente u Hrvatskoj u svoju korist kada govori o povijesti i ratu, te želi snažniji utjecaj Katoličke crkve, tradicionalnih obiteljskih vrijednosti, protiv LGBT prava i politike protiv pobačaja”, zaključio je Klasić.

Tagovi: plenković, politico, bruxelles, škoro, dp, klasić, meloni, domovinski pokret
PROČITAJ I OVO
Agencija o Dabrinoj diplomi: Sve je po zakonu
DIPLOMA
Agencija o Dabrinoj diplomi: Sve je po zakonu
ZAGREB - Saborska zastupnica Centra Marijana Puljak se, gostujući na HTV-u, osvrnula na Josipa Dabru, DP-ovog ministra poljoprivrede i njegov studij.
Pobjeda Assangea pred britanskim sudom
IZRUČENJE
Pobjeda Assangea pred britanskim sudom
LONDON - Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu odobreno je da se žali na izručenje Sjedinjenim Državama nakon što je na sudu u Londonu njegov odvjetnik kazao da se tamo ne može osloniti na pravo slobode govora.
Prebacivali migrante preko granice, u sve upleteni i carinici
USKOK
Prebacivali migrante preko granice, u sve upleteni i carinici
ZAGREB - USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku podigao optužnicu protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine (1995., 1969.) i osmero hrvatskih državljana (1978., 1970., 1980., 1956., 1963., 1976., 1958., 1985.) zbog počinjenja više kaznenih djela
Sud u Haagu traži uhićenje Netanyahua i šefova Hamasa
PRAVOSUĐE
Sud u Haagu traži uhićenje Netanyahua i šefova Hamasa
DEN HAAG - Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda kazao je za CNN da traži naloge za uhićenje vođe Hamasa Yahye Sinwara i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti zbog napada na Izrael 7. listopada i kasnijeg rata u Gazi.
Nema preživjelih u padu helikoptera s iranskim predsjednikom
TRAGEDIJA
Nema preživjelih u padu helikoptera s iranskim predsjednikom
TEHERAN - Iranske agencije javljaju kako je pronađeno mjesto pada helikoptera te da nema preživjelih, prenosi CNN.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE