GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ozbiljno pogoršanje situacije u regiji Harkiv

Ozbiljno pogoršanje situacije u regiji Harkiv
RAT U UKRAJINI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2024 / 16:38
Autor: SEEbiz
HARKIV - Situacija u istočnoukrajinskoj regiji Harkiv, koja je posljednjih dana meta ruske kopnene ofenzive, prema ocjeni vrhovnog zapovjednika ukrajinske vojske Oleksandra Sirskog, "znatno se pogoršala". Rusko ministarstvo obrane objavilo je danas da je njihova vojska napravila veliki proboj u tom području i zauzela još četiri sela.

Prema ruskom ministarstvu obrane, ruske snage navodno su zauzele sela Borisivka, Ogirceve, Pletenivka, Pilna i Strileča u subotu u regiji Harkov, a danas Gatiče, Krasnoye, Morohovec i Oleinikovo, javlja francuska novinska agencija AFP.

Prema ministarstvu, ruske snage su "napredovale duboko u neprijateljsku obranu", dok ukrajinska vojska inzistira na tome da uspijeva spriječiti rusko napredovanje. Zaustavljeni su pokušaji ruskog okupatora da probije našu obranu, rekao je danas Sirski, vrhovni zapovjednik ukrajinske vojske.

Priznao je, međutim, da se situacija u regiji Harkov "značajno pogoršala" i da je "složena". Kako je rekao, ukrajinske snage "čine sve što je u njihovoj moći da zadrže svoje obrambene linije i položaje i nanesu štetu neprijatelju".

Tisuće ljudi napuštaju svoje domove u regiji Harkov. Na jednoj od točaka za evakuaciju u blizini fronta u regiji Kharkiv, novinari AFP-a danas su susreli grupe koje su bježale iz svojih domova u blizini grada Vovchansk. Većina njih su starije osobe. “Nismo htjeli otići. Dom je dom”, rekla je 72-godišnja Ljuda Zelenska koja je grlila preplašenu mačku. Ljuba Konovalova (70) rekla je da je proživjela "uistinu zastrašujuću" noć prije evakuacije.

Na punktu su im volonteri ponudili mjesto za odmor i prijavu te hranu, a potom su ih uputili dalje prema gradu Harkovu. "Ukupno su evakuirane 4.073 osobe", objavio je danas guverner regije Oleg Sinegubov.

Predstavnik policije u Vovčansku, koja pomaže u koordinaciji evakuacija, rekao je za AFP da je u subotnjoj pucnjavi u tom gradu ubijeno "nekoliko ljudi", dok je još jedna žrtva noću pronađena pod ruševinama. “Grad je stalno pod vatrom”, rekao je. “U gradu se sve uništava. Stalno se čuju eksplozije, pucnjava. Neprijatelj napada svime što ima”, dodao je.

U međuvremenu, ruske vlasti izvješćuju o novim ukrajinskim napadima u regiji Belgorod, koja graniči s Ukrajinom i nalazi se nasuprot regije Harkov. Prema ruskom Ministarstvu za izvanredne situacije, 17 osoba je ozlijeđeno u urušavanju zgrade izazvanom ukrajinskim raketnim napadom. Neki mediji javljaju i o smrtno stradalim osobama.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron smatra da ruska ofenziva na Harkov predstavlja "iznimno opasan trenutak" za Ukrajinu. "Moramo učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo Ukrajincima", rekao je u intervjuu za Sky News, prenosi talijanska novinska agencija Ansa.

Tagovi: HARKIV, UKRAJINA, RUSIJA
PROČITAJ I OVO
Sudačko vijeće Visokog kaznenog suda odbacilo pritužbe protiv Turudića
EPILOG
Sudačko vijeće Visokog kaznenog suda odbacilo pritužbe protiv Turudića
ZAGREB - Sudačko vijeće Visokog kaznenog suda (VKS) odbacilo je pritužbu predsjednika tog suda Željka Horvatovića za pokretanje postupka povrede Kodeksa sudačke etike protiv Ivana Turudića, donedavnog suca prizivnog suda koji u ponedjeljak preuzima dužnost glavnog državnog odvjetnika.
Penava: Nema prijepora između mene i Radića
PORUKE
Penava: Nema prijepora između mene i Radića
ZAGREB - Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava na N1 televiziji govorio je o vladajućoj većini i resorima Domovinskog pokreta u novoj vladi.
Bartulica najavio žalbu na odluku Povjerenstva
ŽALBA
Bartulica najavio žalbu na odluku Povjerenstva
ZAGREB - Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica najavio je u četvrtak da će se žaliti na odluku Povjerenstva za sukob interesa koje ga je kaznilo jer nije prijavio dvije tvrtke, ustvrdivši kako je nadopunio imovinsku karticu na vrijeme te da je ta odluka zakašnjela.
Plenković: Od Milanovića bi najkorektnija bila ostavka
PREMIJER
Plenković: Od Milanovića bi najkorektnija bila ostavka
CETINGRAD - Taj kršitelj Ustava je sam gurnuo Grbina van. Što se tiče odnosa s Pupovcem, to je ista priča s prebacivanjem velikih slabosti i kompleksa sa sebe na druge.
Radić: Neće HDZ određivati tko će biti glavni koordinator u ime Domovinskog pokreta
TRZAVICE
Radić: Neće HDZ određivati tko će biti glavni koordinator u ime Domovinskog pokreta
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić komewntirao je prve trzavice njegove stranke s HDZ-om.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE