GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka ministrica obrane podniJela ostavku

Njemačka ministrica obrane podniJela ostavku
OSTAVKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2023 / 18:11
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Dugo pod pritiskom kritičara, njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht predložila je u ponedjeljak kancelaru Olafu Scholzu da je otpusti.

"Višemjesečni fokus medija na mene jedva da ostavlja prostora za izvještavanje i raspravu o vojnicima, Bundeswehru i odlukama u sigurnosnoj politici", rekla je Lambrecht.

Prema njezinim riječima, odluku o ostavci donijela je jer "u prvom planu... moraju biti vojnici i ljudi na polju obrane".

Lambrecht (57) je već mjesecima na udaru. Kritičari je optužuju za sporo opremanje Bundeswehra, nezainteresiranost za vojnike i nekompetentnost. Vodeći oporbeni blok demonskih kršćana više je puta tražio njezinu ostavku.

Vatru su podgrijavali njezini javni istupi, prije svega slučaj kada je svog odraslog sina vladinim helikopterom odvela u posjet vojnoj postrojbi, ili zbunjujuća novogodišnja poruka s ulice u Berlinu uz vatromet.

Njenim odlaskom usred rata u Ukrajini jedno od ključnih mjesta u Scholzovoj vladi ostaje upražnjeno.

Osim rata, ministru obrane na stolu je i program modernizacije Bundeswehra koji je Scholz objavio nekoliko dana nakon ruskog napada na Ukrajinu. Za to je vlada stvorila fond od 100 milijardi eura.

Scholz je sredinom prosinca stao u obranu Lambrechtove, opisavši je kao "prvorazrednu ministricu" i rekavši da je "iznenađen količinom kritika".

Lambrecht je resor obrane preuzeo s novom vladom krajem 2020. U prethodnoj, koju je vodila Angela Merkel, bila je ministrica pravosuđa.

Merkel je predvodila koaliciju demokršćana i socijaldemokrata (SPD). Nakon izbora u rujnu 2020. i pobjede SPD-a, Scholz je formirao vladu sa Zelenima i liberalima.

Lambrecht je drugi ministar koji je napustio vladu - Anne Spiegel podnijela je ostavku zbog lošeg rada nakon katastrofalnih poplava u srpnju 2021.

Tagovi: Christine Lambrecht, Njemačka, Olaf Scholz
PROČITAJ I OVO
Mario Radić objasnio zašto neće biti dio Vlade
OBJAŠNJENJE
Mario Radić objasnio zašto neće biti dio Vlade
ZAGREB - "Promet PPD-a pada jer će, kako sam ja čuo iz određenih krugova, Vujnovac jedan dio poslovanja preseliti iz Hrvatske u Švicarsku."
HDZ i Domovinski pokret potpisali koalicijski Sporazum
SPORAZUM
HDZ i Domovinski pokret potpisali koalicijski Sporazum
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a, aktualni premijer i mandatar za sastavljanje nove Vlade Andrej Plenković i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potpisali su u četvrtak, mjesec dana od izbora, u Saboru koalicijski Sporazum koji definira suradnju između ove dvije stranke u budućoj vlasti.
Grmoja: Nešto je opako puklo u Domovinskom pokretu
OCJENE
Grmoja: Nešto je opako puklo u Domovinskom pokretu
ZAGREB - Zastupnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u četvrtak kako od ovog saziva Sabora očekuje da napravi nešto po pitanju demografije referirajući se na činjenicu da DP-ov Mario Radić ipak neće biti u Vladi.
Plenković: Finaliziramo najsitnije detalje programa nove Vlade
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Finaliziramo najsitnije detalje programa nove Vlade
ZAGREB - Nakon što je konstituiran 11. saziv Hrvatskog sabora, mandatar za sastav nove Vlade Andrej Plenković u četvrtak je poručio da se radi na finalizaciji najsitnijih detalja programa Vlade koji se usuglašava sa svim partnerima te vjeruje da će sve biti kako treba.
Xi Jinping i Putin najavili suradnju na preporodu dviju zemalja
KINA-RUSIJA
Xi Jinping i Putin najavili suradnju na preporodu dviju zemalja
PEKING - Kineski predsjednik Xi Jinping na dan susreta s ruskim kolegom Vladimirom Putinom najavio je suradnju na „preporodu” dviju zemalja, poručivši da će Peking „uvijek biti dobar partner” Rusiji, a ruski predsjednik kineskom kolegi kazao je kako je njihova suradnja faktor stabilnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE