GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

MUP Srbije: Dojave o bombama poslane iz sedam država

MUP Srbije: Dojave o bombama poslane iz sedam država
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2022 / 23:31
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Poruke o postavljenim bombama u Srbiji prethodnih dana poslane su iz Poljske, Gambije, Irana, Nigerije, Ukrajine, Slovenije i Rusije, priopćilo je u srijedu navečer srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Od 11. ožujka do danas, posredstvom elektroničke pošte ili telefonskih poziva, 48 puta je na adrese različitih institucija u Srbiji iz inozemstva stiglo na stotine prijetećih poruka o navodnim eksplozivnim napravama postavljenim na javnim mjestima ili u institucijama.

Samo u posljednja dva dana takve obavijesti dobile su 173 osnovne i srednje škole u Beogradu, brojni trgovački centri, zračna luka u Nišu, muzeji, bolnice i zdravstvene ustanove.

Identificirane su lokacije 19 adresa elektroničke pošte od kojih je 18 s Gmail servisa, a jedna sa ProtonMaila, navodi MUP u priopćenju. Poruke su slane korištenjem servisa Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex i anonimnim telefonskim pozivima.

S obzirom na to da je riječ o stranim državljanima koji ne žive u Srbiji, u tijeku je međunarodna razmjena podataka srbijanskog MUP-a s policijskim agencijama Europol i Interpol, te s nadležnim tijelima Švedske, Litve, Švicarske, Rusije i Mađarske, kao i s tvrtkom Google kako bi se identificirali i procesuirali počinitelji tih kaznenih djela.

Tijekom posljednja četiri dana u mnoštvu prijetećih poruka pojedine su slali i građani Srbije, a zbog lažnih prijava o postavljenim bombama u javnim objektima procesuirano je osam državljana Srbije, od kojih su dvije uhićene, a protiv šest malodobnih osoba pokrenute su kaznene prijave u redovitom postupku, priopćio je MUP.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je u utorak da učestale dojave o podmetnutim bombama predstavljaju pritiske iz inozemstva na Srbiju jer nije uvela sankcije Rusiji nakon pokretanja invazije na Ukrajinu, kao što je to učinila većina zapadnih zemalja.

"Jedina smo zemlja u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji i pritisci su nevjerojatni iz dana u dan. I ove dojave o bombama pritisci su iz inozemstva zbog neuvođenja sankcija Rusiji“, rekla je Brnabić beogradskim medijima.

Tagovi: MUP Srbije, dojave o bombama
PROČITAJ I OVO
Trump će se žaliti na povijesnu presudu
ŽALBA
Trump će se žaliti na povijesnu presudu
WASHINGTON - Donald Trump rekao je da će se žaliti na presudu zbog koje je postao prvi američki predsjednik osuđen za zločin, iako će morati čekati izricanje presude 11. srpnja kako bi poduzeo taj korak.
Blinken: SAD je odobrio Kijevu da koristi američko oružje unutar Rusije
OPASNO
Blinken: SAD je odobrio Kijevu da koristi američko oružje unutar Rusije
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden odobrio je Ukrajini korištenje američkog oružja za ciljeve unutar Rusije, odakle se napada ukrajinski grad Harkiv, nakon što je to Kijev proteklih tjedana tražio od Washingtona, potvrdio je američki državni tajnik Antony Blinken.
Mali avion na Hvaru promašio pistu i udario ljude
NESREĆA
Mali avion na Hvaru promašio pistu i udario ljude
HVAR - Danas je manji avion na Hvaru promašio sportsku pistu u Starogradskom polju i navodno naletio na dvije biciklistice.
Milanović: Plenković ide izričito protiv riječi ustava
PREDSJEDNIK
Milanović: Plenković ide izričito protiv riječi ustava

ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović nazočio je obilježavanju Dana Zagreba. Nakon svečanosti, Milanović je stao pred novinare.

Fico otpušten iz bolnice u Banskoj Bystrici
OPORAVAK
Fico otpušten iz bolnice u Banskoj Bystrici
BRATISLAVA - Slovački premijer Robert Fico, koji je prije 15 dana ranjen iz vatrenog oružja, otpušten je iz bolnice u Banskoj Bystrici gdje je bio hospitaliziran nakon napada i nastavit će oporavak u svom domu u Bratislavi, javili su slovački mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE