GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Možemo! održalo osnivačku skupštinu preko Zooma, Tomašević nije prošao kao predjednik

Možemo! održalo osnivačku skupštinu preko Zooma, Tomašević nije prošao kao predjednik
SEKTAŠTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.12.2022 / 09:05
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB – Platforma Možemo! zapravo se sastoji od niza udruga poput Zagreb je naš!, Nove ljevice i drugih, i dosad nije bila strukturirana kao politička stranka.

Sad se to mijenja, ali odluka o tome, kao i provedba tog novog političkog koraka, održana je prošlog tjedna na najčudniji mogući način: skupština je odžana na Zoomu, dakle digitalnim putem, a zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nije postao predsjednik, već su izabrane samo dvije koordinatorice koje će voditi stranku, Iva Ivšić i Marina Ivandić.

Pritom novinari nisu dobili poziv niti je javnost bila upoznata s održavanjem skupštine, pa se čini da su oni koji tvrde da Možemo! funkcionira neuobičajeno zatvoreno, odnosno kao svojevrsna »sekta«, u pravu, piše Novi list. Objavili su tek nekoliko rečenica na društvenim mrežama, ali bez objašnjenja tko će zapravo biti predsjednik stranke kad se ona do kraja strukturira.

Nakon ove skupštine, Zagreb je naš! i stranka Možemo! spajaju se u jednu stranku, a nastavljaju se pregovori o pridruživanju udruga Nova ljevica i Srđ je naš u Možemo! pa bi se tako okrupnili lijevi dijelovi političke scene. Inače, Zagreb je naš! ima svih 19 zastupnika u Gradskoj skupštini Zagreba, ali stranka je u javnosti najčešće percipirana kao dio platforme Možemo!, koju vodi stranka istog naziva, a koju vode Sandra Benčić i Teodor Celakoski. Tomaševićev Zagreb je naš! dio je iste platforme, a Tomašević je i član upravnog odbora stranke Možemo!, pri čemu je udruga Zagreb je naš! doslovno registrirana na Tomaševićevoj kućnoj adresi.

U novi Upravni odbor stranke osim Ive Ivšić i Marine Ivandić izabrani su Dražen Lučanin, Marta Kiš, Marijana Rimanić, Daniela Širinić i Marin Živković, sve redom zastupnici u Gradskoj skupštini ili pak čelnici gradskih kvartova u Zagrebu. Oni sad imaju zadatak stvoriti preduvjete za spajanje udruga u jednu stranku, do kraja mandata. I to je sve što je službeno objavljeno.

Sastav koji će voditi platformu Možemo!, međutim, nije nebitan – naime, upravo su u tijeku i pregovori sa SDP-om oko potpisa novog sporazuma o suradnji za Grad Zagreb, a to će biti baza i za novu širu koaliciju na ljevici za nacionalne izbore.

Pomalo je čudno i da u novom vrhu platforme nije sam Tomislav Tomašević, a u ovoj platformi objašnjavaju da je razlog tome komplicirani sustav glasanja, a i prevladava stav da je bolje da se posveti vođenju glavnog grada. Uglavnom, Upravni odbor sastavljen je tek nakon sedam krugova glasanja, a u tom procesu Tomašević nije prošao.

Tagovi: Možemo!, Tomislav Tomašević, Dražen Lučanin, Marta Kiš, Marijana Rimanić, Daniela Širinić, Marin Živković, Marina Ivandić, Iva Ivšić
PROČITAJ I OVO
Mali znak američke dobre volje prema Kubi
POTEZI
Mali znak američke dobre volje prema Kubi
HAVANA - Washington ublažava sankcije za kubanski privatni sektor: po prvi put kubanski poduzetnici mogu otvoriti bankovne račune u SAD-u i koristiti američke online usluge. Reakcije u SAD-u i na Kubi su raznolike.
Plenković: Imamo omjer gdje 19 naših sugrađana radi, a jedan ne radi
PREMIJER
Plenković: Imamo omjer gdje 19 naših sugrađana radi, a jedan ne radi
POŽEGA - "Komparativna praksa pokazuje da, kada se dosegne 80 posto razvitka EU-a što nam je cilj do kraja mandata, pada iseljavanje."
Trump skupio rekordan iznos donacija 24 sata nakon presude
DONACIJE
Trump skupio rekordan iznos donacija 24 sata nakon presude
WASHINGTON - Kampanja republikanskog kandidata Donalda Trumpa u petak je objavila da je u prvih 24 sata nakon što je on proglašen krivim za krivotvorenje dokumenata prikupila više od 50 milijuna dolara donacija.
Trump će se žaliti na povijesnu presudu
ŽALBA
Trump će se žaliti na povijesnu presudu
WASHINGTON - Donald Trump rekao je da će se žaliti na presudu zbog koje je postao prvi američki predsjednik osuđen za zločin, iako će morati čekati izricanje presude 11. srpnja kako bi poduzeo taj korak.
Blinken: SAD je odobrio Kijevu da koristi američko oružje unutar Rusije
OPASNO
Blinken: SAD je odobrio Kijevu da koristi američko oružje unutar Rusije
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden odobrio je Ukrajini korištenje američkog oružja za ciljeve unutar Rusije, odakle se napada ukrajinski grad Harkiv, nakon što je to Kijev proteklih tjedana tražio od Washingtona, potvrdio je američki državni tajnik Antony Blinken.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE