GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi

Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2024 / 15:18
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jedno od opskurnijih dijelova političkog programa Domovinskog pokreta tiče se Medija i novog kulturnog imaginarija - kako nazivaju dio o kulturi. Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.

Domovinski pokret sa svojih 14 mandata nazvan je “najpoželjnijom udavačom” za sastavljanje nove vlade. Kažu nije im stalo do stolice, već do provođenja njihovih ideja.

A ideja je mnogo. U programu se, kroz 77 stranica, protežu između ostaloga stavovi da žene zbog populacijske politike više ostanu u kućama, zatim izbacivanje neprimjerenih knjiga iz škola, ali i primjerice kroatizacija medijskog sustava, piše N1.

U programu se posebno usmjerava pažnja na tjednik Srba u Hrvatskoj – Novosti. Iz stranke traže reviziju financiranja tjednika. Sam predsjednik DP-a prije nekoliko dana razmahao se na presici s naslovnicama spomenutog tjednika.

“Ovakvu politiku koja financira ovakve tvorevine našem novcem, koja ima ovakve naslove, neka visi FT, kao Franjo Tudman”, rekao je Ivan Penava.

Osim pokazivanja naslovnica Penava se istoga dana izjasnio kako “takvim” medijima treba ukuniti financiranje.

“Poticanje ovakve tiskovine koje se plaćaju našim novcem, a nisu na tržištu, da bi mogli napadati državu, branitelje, Tuđmana, za naš trošak je minimum, izađite na tržište i živite od toga”, poručio je Penava.

Danas jasan odogovor Hrvatskog novinarskog društva. Tvrde kako je program Domovinskog pokreta direktan napad na demokraciju i novinarstvo te da svi oni koji šute to podupiru.

HND-ov Hrvoje Zovko istaknuo je: “Domovinski pokret u maniri Crvenih Kmera otvoreno prijeti ne samo kolegicama i kolegama iz Novosti, nego isto tako i svim novinarima i novinarkama uvođenjem nekog svog hrvatstva.”

HND proziva i HDZ-ovu ministricu kulture i medija, koja, prema njima, svojom šutnjom govori mnogo. Šef stranke Andrej Plenković nije imao mnogo za reći: “Ne znam, nisam gledao tu pressicu. Kada budem pročitao, onda ću odgovarati.”

No, odgovorio je novinar tjednika na nišanu koji poručuje kako svatko ima pravo na svoj program, ali i upozorava da Domovinski pokret planira nezapamćen udar na cijeli medijski sektor u Hrvatskoj.

“Domovinski pokret najavom zaustavljanja financiranja jednog konkretnog manjinskog lista najavljuje nezapamćeni udar na autonomiju i prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, kao i rijetko zabilježeni nasrtaj na novinarske slobode. I to ne samo tjednika Novosti, nego cijelog medijskog sektora u državi. Za koji predviđaju omasovljenu cenzuru i uvođenje državne propagande umjesto kritičkog novinarstva”, istaknuo je Hrvoje Šimičević.

U programu DP-a osim manjinskog tjednika loše se piše i nezavisnim medijima. Stranački stručnjaci optužuju ih za širenje jugoslavenstva te tvrde da su pod kontrolom Srba. Hrvatske medije izravno optužuju za provođenje tajnih obavještajnih operacija, s ciljem rušenja Hrvatske.

“Djelovanje mnogih političkih i medijskih aktera u Hrvatskoj i susjedstvu ukazuje na to da je Hrvatska i danas predmet tajnih akcija. One su posebno izražene u medijskom prostoru koji je u Hrvatskoj značajnim dijelom u vlasništvu srpskog kapitala i u kojemu se često nastoji stvoriti slika o Hrvatskoj koja je na tragu ranijih ciljeva akcija KOS-a”, stoji u programu DP-a.

Tagovi: dp, novosti, pupovac, zovko, hnd, plenković, jugoslavija
PROČITAJ I OVO
Putin povlači vojsku iz Armenije
POVLAČENJE
Putin povlači vojsku iz Armenije

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin pristao je povući ruske vojne snage i graničare iz raznih dijelova Armenije na zahtjev Erevana, rekao je u četvrtak za rusku novinsku agenciju Interfax Putinov glasnogovornik.

Plenković: Imamo 76 potpisa
PREMIJER
Plenković: Imamo 76 potpisa
ZAGREB - Andrej Plenković je na predstavljanju HDZ-ove liste za europske izbore rekao da već danas imaju 76 potpisa za formiranje nove vlade.
Penava će ući u vladu kroz godinu dana
DP
Penava će ući u vladu kroz godinu dana
ZAGREB - Jedan potpredsjednik vlade vodit će buduće ministarstvo demografije, dok se drugo mjesto čuva za čelnika DP-a.
Plenković: Sljedećih dana o formiranju buduće vlade
NAJAVE
Plenković: Sljedećih dana o formiranju buduće vlade
ZAGREB - Tehnički premijer Andrej Plenković obratio se danas javnosti na sjednici vlade, kazavši između ostalog da "ćemo o daljnjim koracima oko formiranja buduće vlade razgovarati sljedećih dana".
Grbin: Novac je glavna poveznica HDZ-a i DP-a
SDP
Grbin: Novac je glavna poveznica HDZ-a i DP-a
ZAGREB - "SDSS je politička stranka, nemam namjeru komentirati. Bilo mi je degutantno jučer slušati Pupovca."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE