GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvori: DP bi se mogao podijeliti

Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.04.2024 / 17:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.

Novi list došao je do novih detalja iz kojih proizlazi da u DP-u postoje dvije izražene struje, koje se poprilično razmimoilaze u viđenju budućnosti DP-a kad je riječ o formiranju nove vlade.

Jedna od te dvije struje je tehnokratska, biznis struja Marija Radića, povezana s velikim igračima u energetici i vrlo zainteresirana za realizaciju poslovnih planova tvrtki i osoba povezanih s njima, u čemu im može pomoći ulazak u vlast.

Drugu struju predvodi nominalni predsjednik Ivan Penava i ona nastupa s tzv. domoljubnih, nacionalističkih osnova.

Da lideri DP-a ne nastupaju zajedno, moglo se vidjeti i prije nekoliko dana jer Radić i Penava nisu zajedno istupali ovog tjedna.

Prvo je u ponedjeljak presicu sam imao Radić, a onda je u utorak sam bio Penava, koji se sukobio s novinarima i inzistirao na tome da DP ne želi završiti u koaliciji koju će podržati SDSS, pa makar samo i iz sabora. Ne samo da s njima ne želi u vladu nego ne želi ni njihovu podršku iz saborskih klupa. Rekao je da to očekuje biračko tijelo DP-a.

S druge strane, Marija Radića to manje zanima, njemu bi bilo dovoljno da SDSS s njima ne bude dio izvršne vlasti, a tko bi ih u saboru podržao, više-manje mu je svejedno, piše Novi list.

Zastupnicima okupljenim oko Marija Radića znatno je važnija podjela resora, a potencijalnim partnerima daju do znanja kako bi bili zadovoljni uvođenjem ministarstava demografije i poljoprivrede. "U DP-u vrlo sofisticirano spominju resor održive poljoprivrede, no zapravo se radi o preuzimanju resora koji kontrolira poljoprivredna zemljišta. Poznato je da bi Fortenova uskoro mogla prodavati Belje, pa je jasno da je presudno važno tko kontrolira te resurse", piše Tihana Tomičić za Novi list.

Ako pristane na sudjelovanje u vladajućoj većini, Ivan Penava morat će odustati od većine svojih zahtjeva. Njegova ideja da Zlatko Hasanbegović bude ministar kulture u Plenkovićevoj vladi navodno je faktički propala. "To sigurno ne dolazi u obzir, i to iz HDZ-a dosta jasno i komuniciraju. Mario Radić to shvaća, no pitanje je shvaća li to i Ivan Penava", komentiraju izvori Novog lista dodajući kako nije izgledno ni da se Plenković odrekne MUP-a.

Telegram je još tijekom prošlog vikenda objavio da Domovinski pokret zahtijeva četiri ministarstva. Iako sudionici pregovora to već danima pokušavaju demantirati, do te je informacije neslužbeno došao i Novi list.

Kako pišu, DP traži četiri resora – demografiju, poljoprivredu, kulturu i zaštitu okoliša, a HDZ je spreman popustiti oko maksimalno tri. No, pišu dalje, ako je točno da su Radić i Penava počeli iznositi različite stavove, bilo u formalnim, bilo u neformalnim pregovorima, više nije isključeno da bi se DP doista mogao podijeliti.

Tagovi: penava, radić, plenković, dp
PROČITAJ I OVO
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
Plenković će imati 79 ruku u Saboru
DOGOVOR
Plenković će imati 79 ruku u Saboru

ZAGREB - HDZ i DP su u zadnja 24 sata postigli dogovor o formiranju vladajuće većine, a samim tim i o sastavljanju nove vlade.

Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
FORMIRANJE VLADE
Petrov ponovno proziva Domovinski pokret
ZAGREB - Predsjednik Mosta Božo Petrov ponovno je u subotu pozvao Domovinski pokret (DP) da sudjeluje u formiranju antikorupcijske većine u Saboru i da odustane od koalicije s HDZ-om, i tako ispuni ono što je obećao svojim biračima u predizbornoj kampanji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE