GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski učenici masovno puše e-cigarete koje izazivaju upalu pluća

Hrvatski učenici masovno puše e-cigarete koje izazivaju upalu pluća
OPASNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2023 / 13:44
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Svaki deseti učenik puši e-cigarete, piše u nedjelju Jutarnji list, navodeći i da liječnici upozoravaju da uzrokuju novu vrstu upale pluća.

“Wiip pušim u školi pod odmorom, a nekad i pod satom kad odem na WC. To me zabavlja i ne mislim da radim nešto posebno loše. Deset nas u razredu puši…”, priča uz osmijeh 12-godišnja učenica sedmog razreda jedne zagrebačke škole iz centra.

Njena prijateljica potvrđuje sve. Kažu da “cure puše više nego dečki jer je to trend”. Ako netko nema svoj wiip onda ga dijele, ali očekuju da im drugi put vrate. Wiip, unatoč zabrani prodaje za maloljetnike, kupuju bez problema.

“Malo mi bude neugodno kupiti ih pa zamolim nekog od prijatelja tko izgleda starije. Na kioscima ih se lako kupi, gotovo nitko ne provjerava.” Roditelji nijednog učenika od njih desetak s kojima smo razgovarali ne znaju za njihovu naviku jer se lako skrije, navodi dnevnik.

“Možeš ga sakriti u torbi, u ormar s robom, u jastučnicu. Na Tik Toku ima dobrih ideja”, kaže 13-godišnjakinja iz novozagrebačkog Travnog, koja je, kao i svi ostali sugovornici, iznimno upućena u sve o e-cigaretama.

Njena prijateljica kaže da je jedna od rijetkih u razredu koja ne puši, jer joj je “glupo raditi nešto samo zašto što svi rade”.

“Jesu štetne, ali ništa posebno. To je prenapuhano”, govori odlučno.

“Nikako se ne može reći da e-cigarete nisu štetne”, naglašava pak epidemiologinja doc. dr. sc. Dijana Mayer, Voditeljica odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih u Službi za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a. Navodi da je upotrebe e-cigareta među mladom populacijom u porastu.

Tagovi: ELEKTRONSKE CIGARETE, WIIP, UPALA PLUĆA
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nešto je opako puklo u Domovinskom pokretu
OCJENE
Grmoja: Nešto je opako puklo u Domovinskom pokretu
ZAGREB - Zastupnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u četvrtak kako od ovog saziva Sabora očekuje da napravi nešto po pitanju demografije referirajući se na činjenicu da DP-ov Mario Radić ipak neće biti u Vladi.
Plenković: Finaliziramo najsitnije detalje programa nove Vlade
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Finaliziramo najsitnije detalje programa nove Vlade
ZAGREB - Nakon što je konstituiran 11. saziv Hrvatskog sabora, mandatar za sastav nove Vlade Andrej Plenković u četvrtak je poručio da se radi na finalizaciji najsitnijih detalja programa Vlade koji se usuglašava sa svim partnerima te vjeruje da će sve biti kako treba.
Xi Jinping i Putin najavili suradnju na preporodu dviju zemalja
KINA-RUSIJA
Xi Jinping i Putin najavili suradnju na preporodu dviju zemalja
PEKING - Kineski predsjednik Xi Jinping na dan susreta s ruskim kolegom Vladimirom Putinom najavio je suradnju na „preporodu” dviju zemalja, poručivši da će Peking „uvijek biti dobar partner” Rusiji, a ruski predsjednik kineskom kolegi kazao je kako je njihova suradnja faktor stabilnosti.
Izabrani potpredsjednici Sabora: SDSS glasao protiv Penave
KONSTITUIRANJE SABORA
Izabrani potpredsjednici Sabora: SDSS glasao protiv Penave
ZAGREB - Mjesec dana nakon izbora novoizabrani zastupnici okupili su se na pravom zasjedanju Sabora, koje je sazvao predsjednik Zoran Milanović.
Fico još 10. travnja spominjao prijetnje političarima; Slovačka duboko podijeljena
PODJELE
Fico još 10. travnja spominjao prijetnje političarima; Slovačka duboko podijeljena
BRATISLAVA - Dan nakon atentata na slovačkog premijera Roberta Fica mediji su objavili jeziv Ficov govor koji je objavio na svojem Facebooku 10. travnja, kada je spominjao prijetnje upućenim vladinim političarima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE