GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hladni val okovao Hrvatsku

Hladni val okovao Hrvatsku
HLADNOĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2024 / 08:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatsku je jutros pod utjecajem hladnog vala, a najniža temperatura, - 11.1, jutros u pet sati izmjerena je u Karlovcu.

U Gospiću je bilo -10.9 stupnjeva, u Ogulinu -10.7, dok je u zagrebačkom Maksimiru izmjereno -9 stupnjeva. U Varaždinu je izmjereno -8.5, u Križevcima -7.9, u Krapini -7.4 stupnja. Hladno je bilo i u Sisku (-7), Pazinu (-5.8), Slavonskom Brodu (-5.6), Kninu (-4.1).

U Zagrebu je opasnost od hladnog vala velika, dok je u Karlovcu i Rijeci umjerena, javlja DHMZ. U Rijeci je jutros izmjereno 2.6 stupnjeva.

Za gotovo cijelu državu su proglašena upozorenja na hladni val. Izuzetak su samo splitska i dubrovačka regija.

"Budite na oprezu zbog niskih temperatura koje se očekuju. Mogući su neki zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika", upozorava DHMZ.

Kako objašnjavaju na stranici DHMZ-a, hladni valovi, slično kao i topli, djeluju na ljude uzrokujući povećanu smrtnost i pobol. Međutim, dok je utjecaj toplih valova uglavnom koncentriran na 1-2 dana nakon njihove pojave, hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihovog završetka.

Premda je maksimum smrtnosti kod toplih valova izraženiji nego kod hladnih, ukupno povećanje smrtnosti je nakon hladnih valova veće nego nakon toplih valova, dodaju.

Naglašavaju da upozorenje na hladnoću koja djeluje na zdravlje nije isto kao upozorenje na nisku temperaturu vidljivo na Meteoalarmovoj stranici.

"Niske temperature u velikoj mjeri utječu na zdravlje ljudi, ali također negativne (niske) vrijednosti temperature mogu znatno utjecati na opskrbu energije, osobito električne, na smrzavanje tekućina, što je posebno važno zbog opskrbe pitkom vodom i sl.

Pragovi koji postaju kritični za zdravlje u pojedinim se regijama mogu znatno razlikovati od pragova odnosno vrijednosti temperature koja može utjecati na privredu, gospodarstvo, promet, ekonomiju i sl. Upozorenje na hladnoću unutar platforme Meteoalarma podrazumijeva širi spektar utjecaja te se razlikuje od upozorenja na hladnoću koja može utjecati na zdravlje", objašnjava DHMZ.

U većini krajeva očekuje se pretežno sunčano. Ujutro i dio prijepodneva u nizinama mjestimice magla, ponegdje moguće i dugotrajna.


Poslijepodne sa sjeverozapada porast naoblake, a krajem dana i u noći slaba oborina.

Na Jadranu će mjestimice pasti malo kiše, u unutrašnjosti oborina na granici snijega i kiše koja se može smrzavati na hladnom tlu. Vjetar će biti većinom slab, od sredine dana ponegdje i umjeren jugozapadni i jugoistočni.

Najviša dnevna temperatura od 2 do 7, uz dugotrajnu maglu i niža, a na moru od 8 do 13°C.
U noći i ujutro bit će pretežno oblačno, mjestimice s kišom. U unutrašnjosti će padati i snijeg, a kiša se može smrzavati u dodiru s tlom. Zatim slijedi razvedravanje sa zapada. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, ujutro na sjevernom Jadranu prolazno jugozapadni.

Tagovi: tima, hladnoća, polarnu val, zimski uvjeti
PROČITAJ I OVO
Kolakušić: Namjeravam postati predsjednik i pozvati građane na referendum
PORUKE
Kolakušić: Namjeravam postati predsjednik i pozvati građane na referendum
ZAGREB - Mislav Kolakušić smatra da o televizijama ovisi hoće li postati predsjednik ili ne. Ako bude dovoljno debata, siguran je da će postati novi predsjednik.
Plenković o Milanoviću: Popularniji sam? Ništa čudno
PREMIJER
Plenković o Milanoviću: Popularniji sam? Ništa čudno
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za medije nakon Predsjedništva HDZ-a.
Milanović reagirao na Dodikove izjave: Krivotvori istinu
REAKCIJE
Milanović reagirao na Dodikove izjave: Krivotvori istinu
ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović "smatra neprihvatljivima i nadasve neistinitima tvrdnje čelnika srpskog naroda u BiH Milorada Dodika u Donjoj Gradini, na obilježavanju sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac".
Radić: Najbitnije je da usuglasimo programski dio
STAVOVI
Radić: Najbitnije je da usuglasimo programski dio
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je nastavio pregovore s koalicijskim partnerom Domovinskim pokretom.
Gvardiol ovim potezom oduševio Guardiolu
ODUŠEVLJENJE
Gvardiol ovim potezom oduševio Guardiolu
MANCHESTER - Trener Manchester Cityja Pep Guardiola od samog početka sezone nije skrivao oduševljenje našim Joškom Gvardiolom koji je 'eksplodirao' u samoj završnici sezone nakon što je zabio pet golova u zadnjih sedam utakmica za 'građane'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE