GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekologija grada: Ispunite predizborno obećanje i zatvorite odlagalište Jakuševec

Ekologija grada: Ispunite predizborno obećanje i zatvorite odlagalište  Jakuševec
PORUKA TOMAŠEVIĆU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2023 / 14:43
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević priznao je, u četvrtak 15.lipnja 2023. kako nema namjeru zatvoriti odlagalište otpada Jakuševec - Prudinec.

To se događa nakon što je gradonačelnik Tomašević zatvaranje odlagališta otpada Jakuševec-Prudinec obećavao u dva izborna ciklusa prije ovog, vezivao se lancima za kapije, zabijao zastavu na 'brdo smeća'.

U tjednu dolaska na Vlast, dao je interview Večernjem listu u kojem je obećao kako će - u ovom mandatu - zatvoriti smetlište.

Udruge okupljene u 'Inicijativu za Jakuševec' bave se problemom ovog odlagališta duže od 25 godina.

Udruga 'Ekologija grada' cijelo ovo vrijeme intenzivno podizala je svijest u javnosti o tome da se dano obećanje - mora održati zbog zdravlja i kvalitete života skoro trećine stanovnika Zagreba, koji su izloženi zagađenju zraka s odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec.

Iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec, upozoravali smo da Vlast ne čini ni koraka da se Jakuševec - kako je bilo obećano - zatvori, nego da su vidljivi pomaci u suprotnom smjeru: proširivanje područja odlagališta na servisnu zonu, netransparentno izdavanje novih dozvola za skladištenje i obradu 250000 tona otpada godišnje na period od sljedećih 10 godina, dovlačenje jedne, druge a sad i treće drobilice smeća. Protupropisnim i neupitno potpuno ilegalnim postupanjem s otpadom ugrožava se zdravlje građana.

Prašina koja se obilno emitira degradira ne samo pluća, nego kako je na našoj tribini otkrio istaknuti zagrebački pulmolog, i krvožilni sustav stanovnika Novog Zagreba. Najugroženija su djeca i stariji građani.

O posljedicama odlaganja organskog otpada izravno na Jakuševec, što se događa tek u zadnjih godinu i pol, nije potrebno trošiti riječi. Patnja kvartova izloženih vjetru sa Jakuševeca time je dostigla novu razinu.

Mišljenja smo da se u Gradu koji ima proračun 2,2 milijarde eura godišnje, promjena programa Europskih fondova ne može postaviti kao apsolutni razlog tome da se odlagalište otpada Jakuševec-Prudinec ne zatvori.

Poštovani gradonačelniče, stanovnici južnog Zagreba su se i ove noći gušili od smrada i kužne prašine koja zasipa njihove balkone.

Tražimo da se obećanje izvrši, a odlagalište otpada Jakuševec-Prudinec zatvori u ovom mandatu, prije kojeg ste to obećali građanima koji su Vas - i na račun tog obećanja - izabrali.

Tagovi: Jakuševec, Ekologija grada, Josip Pavlović, Tomislav Tomašević
PROČITAJ I OVO
Mlinarić: Što sam trebao govoriti u kampanji? Da hoću s SDP-om ili HDZ-om?
PORUKE
Mlinarić: Što sam trebao govoriti u kampanji? Da hoću s SDP-om ili HDZ-om?
ZAGREB - “Ako ne poštujete 5.8., 18.11., Bljesak, Borovo selo… Ne poštuju hrvatsku državu, stranka SDSS, zato smo ih izbacili iz vlasti”, navodi Mlinarić.
Svjetske agencije o Hrvatskoj: Nova vlada desnija, ne očekuju se velike promjene
MEDIJI
Svjetske agencije o Hrvatskoj: Nova vlada desnija, ne očekuju se velike promjene
ZAGREB - Svjetske novinske agencije prenijele su da je u Hrvatskoj prisegnula nova desnija vlada u kojoj je novi koalicijski partner antiimigracijski Domovinski pokret i da je oporba zabrinuta za smjer zemlje, no da analitičari ne očekuju velike promjene u politici vlade koju će u trećem mandatu voditi Andrej Plenković.
Potvrđena nova hrvatska vlada
OČEKIVANO
Potvrđena nova hrvatska vlada
ZAGREB - Andrej Plenković i njegovi ministri redom su prisegnuli u Saboru, a svima im je čestitao stranački kolega Jandroković i zastupnici su svaku prisegu ispratili pljeskom.
Sudarila se dva vlaka u podzemnom tunelu u Beogradu, ima ozlijeđenih
TUNEL
Sudarila se dva vlaka u podzemnom tunelu u Beogradu, ima ozlijeđenih

BEOGRAD - Putnički i teretni vlak sudarili su se u Beogradu oko 18.30, prenose srpski mediji.

Pupovac: Pokušaj da se oko SDSS-a napravi sanitarni kordon je naopaka i opasna politika
PORUKE
Pupovac: Pokušaj da se oko SDSS-a napravi sanitarni kordon je naopaka i opasna politika
ZAGREB - Mjesec dana od izbora Hrvatska će dobiti novu Vladu, treću kojoj je na čelu Andrej Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE