GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora

Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2024 / 19:50
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.

Već dulje od dva tjedna vladajući i oporba lomili su koplja u pokušajima da usuglase ključne preporuke promatračke misije ODIHR o uspostavi uvjeta za poštene izbore poslije optužbi da su prosinački izbori bili pokradeni. Oporba je također tražila i odlaganje beogradskih izbora kako bi se održali istodobno s izborima za lokalne samouprave, ali tek kad budu primijenjene sve ključne preporuke međunarodnih promatrača iz misije ODIHR.

Ana Brnabić je danas novinarima rekla kako je, uz konzultacije s predsjednikom države, donijela odluku da se prihvati zahtjev stranaka oporbe i svi lokalni izbori održe zajedno s beogradskim, 2. lipnja.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare, objasnila je kako to znači da se o izmjenama Zakona o lokalnim izborima u subotu raspravlja u Skupštini Srbije kako bi se i lokalni izbori mogli raspisati sukladno zakonu i Ustavu.

Oporbene stranke i koalicije podijeljene su u pogledima treba li sudjelovati na tim izborima, a njihovi argumenti su da još nisu ispunjene ključne preoporuke ODIHR-a čije bi usvajanje jamčilo poštenije izborne uvjete – od uređivanja popisa birača i otvaranja provladinih medija za poruke i stajalište oporbe, te za sprječavanje dužnosničke kampanje, kojoj vladajući pribjegavaju.

Predstavnici oporbe najavili su da će u petak priopćiti svoju odluku hoće li sudjelovati na izborima.

Izbori u Beogradu ponavljaju se nakon što ni poslije tri pokušaja relativni pobjednik prosinačkih izbora – Srpska napredna stranka, s koalicijskim partnerima nije uspjela uspostaviti vijećničku većinu u Skupštini Beograda. Oporba je te izbore nazvala pokradenim ukazujući na brojne zlouporabe, izborni inženjering, te migraciju birača, od kojih su mnogi dovođeni iz Republike Srpske da glasaju u Beogradu.

Tagovi: brnabić, vlada srbije, beograd, srbija, izbori
PROČITAJ I OVO
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
PREDSJEDNIK
Milanović: Pregovori su nikad prljaviji, a Plenković se znoji
BUDINŠČINA - Predsjednik Republike Zoran Milanović jutros je sudjelovao u obilježavanju 29. obljetnice VRO-a Bljesak u Okučanima, a zatim je posjetio Općinu Budinščina, gdje je sudjelovao na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Nakon toga stao je pred novinare.
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
NESLUŽBENO
Izvori s pregovora: Plenković namjerno zavlači, ima novi plan
ZAGREB - Prema izvorima Telegrama, dobro upućenih u dosadašnji tijek razgovora HDZ-a i DP-a, ti razgovori nisu odmakli daleko.
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PORUKE
Grbin: Vlada s Možemo i DP-om nije realna, IDS se treba izjasniti
PULA - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije te da su SDP-ove pozicije jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS.
Jurčević poziva na rušenje Plenkovića
POZIV
Jurčević poziva na rušenje Plenkovića
ZAGREB - Povjesničar Josip Jurčević, novoizabrani zastupnik Domovinskog pokreta (DP), gostovao je u podcastu Mrežnica, gdje je govorio, među ostalim, o slaganju nove većine koje traje već 14 dana i drugim političkim aktualnostima u zemlji te je nimalo biranim riječima komentirao šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, s kojim DP pregovara o novoj vladi.
Milanović ne želi sazivati konzultacije o slaganju većine u Saboru
KONSTITUIRANJE SABORA
Milanović ne želi sazivati konzultacije o slaganju većine u Saboru

ZAGREB - Dok pregovarački proces o formiranju Vlade nije ograničen vremenom, jer nije propisan rok u kojem predsjednik Republike mora nakon izbora odlučiti o mandataru, drukčija je situacija kada je riječ o Saboru.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE