SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
TUŽBA
 
Dragan Brković tužio državu
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 22.03.2019. - 11:27:20
PODGORICA - Biznismen Dragan Brković, u ime Vektre Montenegro, tužio je državu zbog, kako se navodi, neosnovanog potraživanja Ministarstva ekonomije za koncesije za kamenolom "Bušnje" u Pljevljima, od skoro pola miliona eura.

Prema navodima iz tužbe, Ministarstvo ekonomije je tri godine nakon što je Vektra Montenegro kupila imovinu od firme Građevinar Pljevlja u stečaju, zaključila ugovor o eksploataciji tehničko-građevinskog kamena sa tom firmom, koji je potpisala i Vektra.

Ugovorom je predviđeno da isplatom kupoprodajne cijene za imovinu Građevinara i zaključenjem stečaja, sva prava i obaveze vezane za koncesiju pređu na Vektru Montenegro, piše Pobjeda.

U tužbi Brkovića navodi se da koncesije za količine kamena otkopane prije 2007. godine, kada je imovina tog preduzeća kupljena, ne mogu biti stavljene na teret Vektri.

"Za otkopane količine nastale do 10. avgusta 2007. godine odgovorno je građevinsko preduzeće (GP) Građevinar AD Pljevlja u stečaju, a naknadu za koncesije po tom osnovu Ministarstvo ekonomije je trebalo da prijavi u stečajnu masu", kaže se u tužbi.

Navodi se da je u stečajnom postupku nad Vektrom Montenegro Poreskoj upravi priznato 2,8 miliona eura, od kojih se 71,2 hiljade odnose na koncesije.

Ministarstvo ekonomije je rješenjem iz decembra 2014. godine obavezalo GP Građevinar, a time i Vektru na plaćanje koncesije za utvrđene razlike o otkopanim količinama mineralne sirovine od 2005. do 2014. godine na iznos od 464,7 hiljada eura.

Tvrde i da je pogrešno utvrđena otkopana količina kamena.

Zastupnik države osporava tužbu, ističući prigovore nedostatka aktivne legitimacije tužioca, neblagovremenosti i nedozvoljenosti tužbe.

Glavna rasprava u tom sporu, koji se vodi pred sudijom Farukom Mušovićem, zakazana je za 13. maj.