SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AFERA TELEKOM
 
DPS podržao Mandićevu listu svjedoka: Među svjedocima i Milo Đukanović
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.09.2012. - 15:52:26
PODGORICA - Parlamentarni Anketni odbor za prikupljanje činjenica o koruptivnim radnjama u postupku privatizacije Telekoma Crne Gore odlučio je danas da do 1. oktobra uzme izjave od bivšeg premijera Mila Đukanovića, bivšeg potpredsjednika Savjeta za privatizaciju Veselina Vukotića, nekadašnjeg predsjednika Agencije za prestrukturiranje privrede Branka Vujovića, bivšeg ministra ekonomije Darka Uskokovića, bivših direktora Telekoma Olega Obradovića, Milana Perovića i Miodraga Ivanovića, te bivšeg direktora Euromarket banke Branimira Pajkovića i predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića.
Dogovoreno je da se početkom iduće sedmice prvo saslušaju nekadašnji direktori Telekoma, dok će bivši premijer biti saslušan na kraju.

Za ovakav epilog presudna je bila podrška potpredsjednika odbora Zorana Jelića, koji se saglasio da treba pozvati svih devet svjedoka koje je predsjednik odbora Andrija Mandić (DF) predložio na prethodnom zasjedanju. Jelić je istakao da DPS želi da odagna sumnju da opstruira rad odbora.

Listu svjedoka i redosled saslušanja podržali su svi članovi odbora izuzev Raška Konjevića (SDP), koji je podvukao da je ustavom i Zakonom o parlamentarnoj istrazi definisano da se mogu pozivati isključivo bivši državni funkcioneri i da bi izjave trebalo uzeti samo od Đukanovića, Vujovića i Uskokovića, pojašnjavajući da ostalih šest svjedoka nijesu obavezni da se odazovu pozivu. Vasilj Siništaj (Albanska alternativa) ocijenio je da je Jelić podržao Mandićev predlog računajući na neodazivanje pojedinih svjedoka.

- Dostina funkcionera se ne odaziva sudskim pozivima, tako da ne vjerujem da će se pojaviti- rekao je Siništaj.

Koča Pavlović (DF) je istakao da je praksa u svijetu da saslušanja budu javna, dok je Konjević objasnio da je tako i definisano, osim ako članovi odbora odluče da zatvore sjednicu kako bi se izbjeglo objavljivanje tajnih podataka.