SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Dolar stabilan pred odluku i smjernice Feda o kamatnim stopama
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.09.2018. - 14:31:54
LONDON - Tečaj dolara u srijedu je na međunarodnim tržištima ostao stabilan prema košarici valuta pred odluku američke središnje banke Fed o više-manje očekivanom povećanju kamatnih stopa, pa će fokus investitora biti na najnovijim smjernicama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 94,112 boda, nedaleko najnižih razina u 2,5 mjeseca od 93,814 bodova, na koje je skliznuo u petak. Od sredine kolovoza u minusu je oko tri posto.

Dolar je jutros bio na manjem gubitku prema japanskom jenu te prema australskom i novozelandskom imenjaku.

Euro je, pak, ojačao blagih 0,1 posto prema dolaru, na 1,1771 dolara. Ojačao je unatoč tome što su iz Europske središnje banke (ECB) poručili kako u najnovijim izjavama predsjednika Marija Draghija o inflaciji nije bilo ničeg novog, a podršku je, po riječima nekih analitičara, dobio i od naznaka da će talijanska koalicijska vlada vjerojatno postići kompromis oko proračuna za iduću godinu.

Cijena funte prema dolaru ostala je gotovo nepromijenjena u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 1,3171 dolara, nakon što je dan ranije porasla za oko 0,5 posto.

U fokusu tržišta bit će poruke iz Feda po završetku dvodnevne sjednice na kojoj se očekuje povećanje kamatnih stopa, osmo po redu od kraja 2015. godine a treće u ovoj godini. Ulagači također računaju s još jednim povećanjem do kraja godine, dok su prognoze za iduću godinu manje izvjesne.

Uz to, fokus će biti na smjernicama u vezi daljnjih Fedovih poteza u monetarnoj politici i komentari vezani za globalni trgovinski spor i izglede za rast.

Na tržištima je prisutan oprez zbog bojazni od eskalacije trgovinskog sukoba između Sjedinjenih Država i Kine nakon novog kruga međusobnih carina koje su ovoga tjedna stupile na snagu.

Na globalnim tržištima posljednjih mjeseci prevladava nervoza zbog zaoštravanja napetosti na američko-kineskom trgovinskom planu. U takvim okolnostima pojačana je neizvjesnosti u vezi izgleda za rast globalnog gospodarstva i kretanja u monetarnoj politici u pojedinim razvijenim gospodarstvima te onima u nastajanju.