DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar stabilan nakon najvećeg tjednog pada u tri mjeseca
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.12.2018. - 16:20:30

LONDON - Tečaj dolara u ponedjeljak je na svjetskim tržištima ostao nepromijenjen prema košarici valuta u odnosu na zatvaranje trgovanja u petak, nakon najvećeg tjednog gubitka u više od tri mjeseca zbog slabih američkih pokazatelja i posljedično smanjenih očekivanja u vezi daljnjeg rasta kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje u petak, na 96,66 bodova. U prošlom je tjednu zabilježio pad od 0,8 posto, najizrazitiji od kraja kolovoza.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,34 posto i njime se jutros trgovalo po 1,1470 dolara.

Povećanje razlike između američkih kamatnih stopa i onih u ostatku svijeta, zahvaljujući zaoštravanju monetarne politke u SAD-u, podupiralo je jačanje američkog dolara u ovoj godini. No, slabi gospodarski pokazatelji objavljeni u posljednjih nekoliko tjedana prigušili su očekivanja vezana uz kretanje tečaja dolara u idućoj godini.

U američkom gospodarstvu u prošlom je mjesecu neto otvoreno 155 tisuća radnih mjesta, što je manje od oko 200 tisuća koliko su u prosjeku očekivali ekonomisti. Rast plaća na mjesečnoj razini slabiji je od očekivanog, premda je na godišnjoj razini ostao nedaleko najviših razina u gotovo deset godina, pokazalo je izvješće o zaposlenosti obavljeno u petak.

Pored slabih podataka, neki dužnosnici američkog Feda odaslali su oprezne poruke u pogledu gospodarskih izgleda, što bi moglo signalizirati prekretnicu u aktualnoj monetarnoj politici i snižavanje očekivanja vezanih uz daljnji rast kamatnih stopa u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Na tržištima se trenutno izgledi za povećanje kamatnih stopa u SAD-u u idućoj godini kreću na svega 44 posto, nasuprot gotovo 80 posto koliko su iznosili pred samo tjedan dana.

Fokus tržišta usmjeren je i prema Francuskoj gdje se očekuje za večeras najavljeno obraćanje javnosti predsjednika Emmanuela Macrona, u kontekstu vala protuvladinih prosvjeda koji su tijekom vikenda izazvali kaos u Parizu.

Prate se također i daljnja zbivanja u Londonu pred sutrašnje glasovanje o sporazumu o brexitu u tamošnjem parlamentu. Cijena funte prema dolaru ostala je jutros gotovo nepromijenjena u usporedbi sa završetkom trgovanja u petak, na 1,2720 dolara.