SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar stabilan, investitori se okreću norveškoj kruni
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.03.2019. - 16:29:12
LONDON - Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima bio više-manje stabilan u usporedbi sa završetkom prošlotjednog trgovanja prema drugih vodećim valutama, dok se investitori više okreću valutama zemalja gdje se očekuje rast kamatnih stopa, pa je norveška kruna na dobitku.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje u petak, na 97,35 bodova.

Euro je pritom ojačao blagih 0,2 posto prema dolaru, na 1,1247 dolara. U prošlotjednom trgovanju cijena mu je pala za 1,2 posto, što je njezin najveći tjedni gubitak u proteklih više od šest mjeseci.

Funta je jutros bila pod novim pritiscima na slabljenje zbog skorog glasovanja u britanskom parlamentu o brexitu, nakon što su premijerku Theresu May euroskeptični zastupnici upozorili da bi njezin prijedlog mogao po drugi put biti odbačen.

U takvim okolnostima cijena funte nakratko se u ranijem trgovanju spustila na najniže razine u tri tjedna, na 1,2945 dolara, da bi potom nadoknadila većinu gubitaka.
Na strani većih dobitnika jutros je bila norveška kruna zahvaljujući očekivanjima da bi norveška središnja banka Norges Bank, s obzirom na najnovije snažne podatke o inflaciji, uskoro mogla podići kamatne stope.

"To znači da je podizanje ključne kamatne stope u ožujku praktički gotova stvar, što je pozitivno za norvešku valutu", smatraju analitičari u banci Nordea.
Norges Bank je prošle godine zaoštrila monetarnu politiku prvi put od 2011. godine, podigavši ključnu kamatnu stopu na 0,75 posto s rekordno niskih 0,5 posto. Iz banke su poručili da ih namjeravaju podići u još u pet navrata do kraja 2021.

Optimizam u vezi izgleda za norveško gospodarstvo u suprotnosti je s općenito većim oprezom u odnosu na gospodarstvo eurozone nakon što je Europska središnja banka (ECB) smanjila procjene rasta za 2019. i odgodila podizanje kamatnih stopa za iduću godinu.