SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Dolar skliznuo prema košarici valuta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 25.11.2016. - 16:56:00
LONDON - Dolar je skliznuo u petak prema košarici valuta na međunarodnim tržištima, u relativno mirnom i mršavom trgovanju nakon Dana zahvalnosti, a zahvaljujući manjim dobitonosnim prodajama na koje je ulagače potaknuo pad prinosa na američke državne obveznice.
Dolar je tako skliznuo 0,3 posto prema jenu, na 112,97 jena, no na putu je tjednog dobitka većeg od dva posto. U ranijem trgovanju dolar je u jednom trenutku dosegnuo 113,90 jena, najvišu razinu u osam mjeseci.

Euro je, pak, prema dolaru ojačao 0,5 posto, na 1,0603 dolara, stabiliziravši se u usporedbi s trgovanjem dan ranije kada je u jednom trenutku skliznuo na 1,0518 dolara, najnižu razinu od ožujka 2015. godine.

Očekivanja rasta inflacije u SAD-u i kamatnih stopa podupirala su uspon dolara, koji je tako tijekom listopada i studenoga ojačao više od šest posto, što je njegov najsnažniji dobitak u promatranom razdoblju od početka 2015. godine.

Premda većina valutnih trgovaca očekuje da će se uspon dolara nastaviti, kombinacija Dana zahvalnosti, objave poslovnih izvješća kompanija krajem mjeseca i očekivanih rizika za tržišta u prvoj polovini idućeg mjeseca redom su potaknuli neke investitore na dobitonosne prodaje.

Dolar je skliznuo i prema australskom i novozelandskom imenjaku, kojima su pak blagu podršku pružile više cijene željezne rudače odnosno dobri trgovinski pokazatelji.

"Prinosi na američke državne obveznice na otvaranju tržišta bili su u blagom plusu, no te dobitke nismo uspjeli zadržati pa je to bio povod ulagačima da poduzmu blage dobitonosne prodaje", kazao je Jeremy Stretch, čelnik odjela valutne analize pri CIBC-u.