SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar se nastavljao oporavljati prema košarici najznačajnijih valuta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.02.2018. - 15:48:37
LONDON - Dolar je u utorak na međunarodnim tržištima nastavio jačati prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta te je od početka tjedna u plusu oko 1,5 posto, jer investitori, čini se, smatraju da je potrebna korekcija njegova tečaja nakon vala rasprodaja proteklih tjedana.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je porastao nešto više od 0,5 posto, na 89,569 bodova, a nakon što su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice ponovno skočili, na čak 2,92 posto.

Američka je valuta prema japanskoj pritom ojačala 0,5 posto, na 107,09 jena. Time se oporavila u odnosu na najnižu razinu u 15 mjeseci od 105,545 jena, na koju je u jednom trenutku skliznula u petak.

Euro je u takvom ozračju skliznuo 0,4 posto prema dolaru, na 1,2360 dolara. Drži se tako ispod u petak zabilježene najviše razine u tri godine od 1,2556 dolara.

Od početka godine svjedočimo prekidu dosadašnje veze u kretanjima tečaja dolara i prinosa na američke državne obveznice. Tako je dolar prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta skliznuo na najniže razine od kraja 2014. godine unatoč skoku prinosa na 10-godišnje državne obveznice na gotovo tri posto prvi put u četiri godine.

Takve promjene prijašnjeg obrasca zbunile su mnoge ulagače. Po obrazloženju ekonomista, razlozi jačanja prinosa na obveznice nisu u tolikoj mjeri bili povezani s očekivanjima viših kamatnih stopa i snažnijeg gospodarskog rasta, koliko sa zabrinutostima zbog jačanja inflacije, koje su izazvale prodaju i dolara i državnih obveznica.

"Konačno se čini da dolar blagu podršku dobiva od jačanja prinosa na američke državne obveznice", kazao je valutni analitičar u tvrtki ACLS Global Marshall Gittler. Dodao je da dolar dodatno jača posebno prema jenu.