SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar prema košarici valuta na novim najnižim razinama u mjesec dana
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.12.2019. - 13:39:54
LONDON - Dolar je u petak na međunarodnim tržištima skliznuo na nove najniže razine u mjesec dana prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta, pogođen nepopuštajućom nervozom zbog američko-kineskih trgovinskih odnosa i naznakama slabljenja zamaha u američkom gospodarstvu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je u takvim okolnostima na 97,355 bodova, nove najniže razine u mjesec dana, te je na putu najvećeg tjednog gubitka od sredine listopada. Tečaj eura pritom se zadržao nedaleko razina na završetku trgovanja dan ranije, na 1,1106 dolara.

Funta je pak oslabila 0,2 posto prema dolaru, skliznuvši na 1,3132 dolara. U istom je postotku oslabila i prema euru, na 84,58 penija za euro, no zadržala se nadomak najviših razina u dvije i pol godine jer su investitori uvjereniji da bi višegodišnja neizvjesnost oko brexita uskoro mogla biti otklonjena. Britanske ankete pokazuju da je konzervativna stranka premijera Borisa Johnsona na putu da na izborima 12. prosinca osvoji većinu pa investitori očekuju da će brexit biti proveden nakon treće odgode.

U fokusu ulagača je i daljnji razvoj situacije u američko-kineskim trgovinskim pregovorima. Iz prekonoćnih izjava vidi se da američki predsjednik Donald Trump ostaje optimističan u vezi pregovora, no nije uspio uvjeriti investitore koje brine što isti entuzijazam ne vide u Kini, pa u takvom ozračju dolar ostaje pod pritiskom.

Donekle je ipak obnovljena sklonost riziku na valutnim tržištima pa je cijena novozelandskog dolara prema američkom u jednom trenutku dosegnula nove najviše razine u četiri mjeseca. Novozelandska valuta ojačala je i zahvaljujući dobrim domaćim gospodarskim pokazateljima.

Za nove smjernice ulagači će tijekom dana pozorno pratiti objavu ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u u studenome, a posebno nakon mnoštva slabijih od očekivanja pokazatelja iz američkog gospodarstva objavljenih u ovome tjednu, uključujuući one o padu aktivnosti u proizvodnom sektoru i slabim aktivnostima u sektoru usluga.

Ekonomisti iz Reutersove ankete u prosjeku očekuju brojku od oko 180 tisuća novih radnih mjesta.

"Tržišta su trenutno u prilično osjetljivom stanju pa postoji veća vjerojatnost da će njihova reakcija biti prenaglašen ako brojke budu uvelike odudarale od očekivanja", rekao je Michael McCarthy, valutni analitičar u CMC Marketsu.

Dodaje kako bi odgovor tržišta mogao biti izraženiji i ako brojka bude ispod 150 tisuća i ako premaši 200 tisuća.