SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar pod pritiskom zbog očekivanja nižih kamatnih stopa u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.06.2019. - 15:26:31
LONDON - Dolar je skliznuo u utorak na međunarodnim tržištima na najniže razine u tri tjedna prema košarici valuta jer rastu očekivanja skorog smanjenja kamatnih stopa u SAD-u, dok je zabrinutost u vezi globalnog rasta poduprla japansku valutu.

Prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice u prekonoćnom su trgovanju skliznuli na najniže razine od rujna 2017. godine, nedaleko dva posto, nakon što je predsjednik Fedova ogranka u St. Louisu James Bullard rekao da bi smanjenje kamatnih stopa moglo uskoro biti opravdano s obzirom na slabu inflaciju i prijetnje po globalni rast u kontekstu globalnih trgovinskih napetosti.

Japanskom jenu najviše je na ruku išlo što su se investitori u takvom ozračju okrenuli sigurnim utočištima za kapital u nestabilnim vremenima. Jen je pritom ojačao 0,2 posto, na 107,845 jena za dolar, što mu je najviša cijena od sredine siječnja.

To je, pak, pritisnulo dolar, koji je u odnosu na košaricu drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta jutros oslabio 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, skliznuvši ispod 97 bodova prvi put od 18. travnja. Trenutno je tako na najnižim razinama u tri tjedna.

Euro je pritom ojačao 0,3 posto, na 1,1274 dolara, što mu je najviša cijena od 18. travnja. Jačanje europske valute dijelom se pripisuje slabljenju dolara.

"Sve dok je dolar u samom središtu trgovinskog sukoba, prinosi na američke državne obveznice slabe zbog zabrinutosti u vezi stvarnih efekata na gospodarstvo pa tržišta doslovno zazivaju smanjenje kamatnih stopa, tako da pozitivnih razloga koji bi podupirali dolar nema", rekla je analitičarka Commerzbanka Antje Praefcke.

Za daljnje smjernice u vezi izgleda za gospodarstvo eurozone investitori će u četvrtak pratiti sjednicu Europske središnje banke (ECB), a za početak će im poslužiti današnja objava prve procjene Eurostata o inflaciji.

Analitičari su i dalje skeptični u vezi izgleda za to 19-člano gospodarstvo.

"S obzirom na bliske veze eurozone s kineskim gospodarstvom, čini se da euro spada među valute najviše pogođene posustajanjem kineskog gospodarstva. Rizik je to povezan s eskalacijom američko-kineskog trgovinskog rata", rekao je Junichi Ishikawa, viši valutni analitičar u IG Securitiesu.

Tečaj australskog dolara neznatno je pak promijenjen nakon što je australska središnja banka smanjila kamatne stope na rekordno niskih 1,25 posto, budući da je takva odluka bila očekivana.

Funta je ojačala prema dolaru 0,2 posto, na 1,2684 dolara, odskočivši s najniže razine u pet mjeseci od 1,2560 dolara, na koliko se spustila u petak. Pritiske na njezin tečaj izaziva mogućnost dolaska euroskeptičnog premijera na mjesto Therese May, a koji bi zagovarao odlučniji raskid s Europskom unijom, najvećim britanskim trgovinskim partnerom.