SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar pod pritiskom nakon prošlotjednog uspona
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.02.2018. - 14:30:44
LONDON - Euro je u ponedjeljak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima, dok je dolar nakon prošlotjednog uzleta ponovo pod manjim pritiscima jer su ulagači zbog veće sklonosti riziku pripomogli stabilizaciji tržišta dionica.

Eurom se jutros trgovalo po 1,2275 dolara, što znači da mu je cijena porasla blagih 0,2 posto u usporedbi sa zatvaranjem tržišta u petak. U prošlom je tjednu oslabio najviše od studenoga 2016. godine.

Američka je valuta u takvom ozračju oslabila i 0,1 posto prema japanskoj, skliznuvši na 108,69 jena, no zadržala se iznad 108,05 jena, najnižih razina od 11. rujna, na koje je skliznula nakratko u petak. U prošlom je tjednu oslabila gotovo 1,3 posto prema jenu.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je tako oslabio 0,2 posto, nakon što je u prošlome tjednu ostvario najveće tjedne dobitke od 2016. godine.

Val prodaja dionica u prošlome tjednu prelio se i na valutna tržišta, no promjene valutnih tečajeva bile su znatno prigušenije u usporedbi s onima kod drugih vrsta imovine.

Nakon prošlotjednih previranja, jutros se na tržištima opet može primijetiti nešto veća sklonost rizičnijim ulaganjima. U takvom ozračju podršku su dobile valute tržišta u nastajanju koje nose veće prinose, kao i one vezane uz kretanje cijena sirovina i ruda, poput australskog i kanadskog dolara, premda njihovi dobitci nisu bili izrazitiji.

Japanska valuta obično jača u nestabilnim vremenima jer ima podršku u višku na tekućem računu bilance plaćanje, zahvaljujući kojem je otpornija u usporedbi s valutama zemalja čije zemlje bilježe deficite.

"U određenoj se mjeri na tržišta ponovo vratila sklonost ulagača ka rizičnijim investicijama", kazao je valutni analitičar u Nordea Marketsu Niels Christensen. Dodao je također da će američko izvješće o inflaciji koje se očekuje sredinom tjedna biti ključno za usmjeravanje tržište u ovome tjednu.