SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar pod pritiskom drugi dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.04.2019. - 17:47:32
LONDON - Dolar je u utorak drugi dan zaredom na međunarodnim tržištima bio pod pritiskom prema košarici drugih vodećih valuta, u kontekstu jačanja australskog i kanadskog dolara povezanog s rastom cijena nafte na najviše razine u pet mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je tako skliznuo blagih 0,1 posto, na 96,878 bodova. U ponedjeljak je oslabio 0,35 posto, što mu je najveći dnevni gubitak prema košarici valuta od 20. ožujka.

Zajednička europska valuta pritom je ojačala blagih 0,1 posto i njome se trgovalo po 1,1266 dolara, dok se trgovci u potrazi za novim smjernicama pripremaju za ovotjednu sjednicu Europske središnje banke (ECB). Vijest da je Washington predložio listu carina na europske robe nije odmah imala većeg utjecaja na kretanje tečaja eura.

Japanski jen pritom je ojačao 0,1 posto, na 111,355 jena za dolar. Funta je pak jačala prema 1,31 dolara, jer se premijerka Theresa May sprema od njemačkih i francuskih lidera tražiti odgodu brexita.

Cijene nafte na svjetskim tržištima ojačale su zbog očekivanja da će se globalne isporuke smanjiti zbog sukoba u Libiji, smanjenja proizvodnje nafte u OPEC-u i drugim partnerima te američkih sankcija Iranu i Venezueli, premda su cijene energenata u utorak blago kliznule.

U takvim okolnostima ojačale su valute poput australske, kanadske i norveške čija kretanja obično prate kretanje cijene na robnim tržištima.

"Teme poput američko-kineskih trgovinskih pregovora i brexita više ne pružaju veće poticaje valutnim tržištima. Rast cijena sirove nafte u takvim okolnostima pruža tržištima nešto na što će se fokusirati", rekao je Bart Wakabayashi, menadžer u banci State Street Bank.