SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Dolar oslabio uoči Trumpove konferencije za novinare
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.01.2017. - 16:43:44
LONDON - Dolar je u utorak skliznuo drugi dan zaredom prema košarici valuta na međunarodnim tržištima uslijed opreza ulagača, koji su se odlučili na dobitonosne prodaje uoči sutrašnje prve tiskovne konferencije novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvom je ozračju skliznuo 0,2 posto, na 101,77 bodova. Od izborne pobjede Donalda Trumpa ojačao je četiri posto, jer su se ulagači fokusirali na njegova obećanja da će novim fiskalnim mjerama potaknuti inflaciju i rast gospodarstva, pa posljedično dovesti i do bržeg tempa podizanja ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.

Dolar je u jednom trenutku skliznuo 0,6 posto prema jenu, na 115,365 jena, dijelom zahvaljujući povratku ulagača na japansko tržište koje u ponedjeljak nije radilo zbog državnog praznika. Dolar se u kasnijem trgovanju stabilizirao na 115,82 jena, što znači da je oslabio 0,2 posto u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije.

Japanskoj valuti, kao sigurnom utočištu za kapital ulagača u neizvjesnim vremenima, podršku su pružale neizvjesnosti u pogledu izlaska Britanije iz Europske unije i uoči prve tiskovne konferencije novoizabranog američkog predsjednika najavljene za srijedu, tumače analitičari.

Euro je u takvom ozračju ojačao prema dolaru, premašivši 1,06 dolara, i na najvišim je razinama u ovoj godini. Ojačao je i prema britanskoj funti na najvišu razinu u dva mjeseca od 87,635 penija, u kontekstu rastućih pritisaka na funtu nakon intervjua premijerke Therese May jer su ulagači ponovo počeli strahovati da bi razdruživanje Britanije od Europske unije moglo ići u smjeru drastičnog preuređivanja odnosa dviju strana.

"Tržišni su sudionici prilično uznemireni pred sutrašnju tiskovnu konferenciju Donalda Trumpa zbog toga što će njegovi planovi biti posebno važni za devizna tržišta, kao i za trgovinsku politiku i odnose s Kinom. Američka središnja banka Fed već je istaknula takvu pojačanu neizvjesnost, tako da glavni pokretač za dolar trenutno nije monetarna politika jer će ona odgovoriti na sve ono što ćemo u idućim tjednim čuti od Trumpa", kazala je valutna analitičarka Commerzbanka Esther Reichelt.