DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Dolar oslabio, u fokusu američko-kineski trgovinski odnosi
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.12.2018. - 16:08:40
LONDON - Dolar je u četvrtak oslabio prema košarici ostalih vodećih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima, pogođen vijestima o mogućim novim trgovinskim napetostima u odnosima između Sjedinjenih Država i Kine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke valute u odnosu na drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,2 posto, na 96,82 boda. U srijedu je trgovanje završio u plusu 0,5 posto.

Pritom je ponajviše oslabio prema euru, koji je u takvim okolnostima ojačao 0,3 posto, na 1,1385 dolara. Premda je od početka mjeseca euro na dobitku oko 0,6 posto, na putu je da godinu zaključi na gubitku od nešto više od pet posto prema dolaru zbog bojazni povezanih s monetarnom politikom eurozone, budući da je Europska središnja banka (ECB) sklonija njezinu labavljenju.

Ipak, na deviznim tržištima vladalo je donekle dobro raspoloženje nakon jačanja dionica na američkim tržištima, koje se potom proširilo na druga globalna tržišta dionica. Premda su u takvom ozračju ojačale i ostale rizične kategorije imovine poput sirovina, zabrinutost da bi mogla uslijediti nova faza u aktualnom trgovinskom sukobu dvaju najvećih svjetskih gospodarstava prigušila je raspoloženje investitora u ionako smanjenom obujmu trgovanja zbog blagdana.

"Rast cijena nafte podupro je cijene valuta čija su kretanja povezana s kretanjem cijena na robnim tržištima, no najnovija vijest u vezi Huaweija blago je prigušila raspoloženje u uvjetima mršavog trgovanja", rekao je Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale.

Američki predsjednik Donald Trump razmatra mogućnost da već početkom siječnja donese uredbu kojom bi iz sigurnosnih razloga spriječio američke kompanije da koriste telekomunikacijsku opremu kineskih kompanija Huawei i ZTE.

Australski dolar, koji često posluži kao pokazatelj sklonosti riziku investitora na globalnoj razini i usko je povezan s kretanjem cijena na globalnim robnim tržištima, skliznuo je jutros 0,26 posto prema američkom, a na sličnom su postotnom gubitku bili prema dolaru i norveška kruna te novozelandski dolar.