SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar oslabio prema košarici valuta pred ovotjednu sjednicu Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.03.2019. - 17:08:04
LONDON - Dolar je oslabio u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema košarici ostalih vodećih svjetskih valuta jer su investitori oprezni u pogledu stanja u američkom gospodarstvu pa čekaju slične signale i s ovotjedne sjednice američke središnje banke Fed.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je tako skliznuo za 0,2 posto, na 96,408 bodova.
Od slabljenja dolara najveće koristi imao je australski dolar, koji je jutros bio na dobitku čak oko 0,5 posto, a ojačali su i novozelandski i kanadski dolar.
I euro je u takvom ozračju ojačao oko 0,2 posto prema dolaru, na 1,1347 dolara.
Tečaj japanskog jena gotovo je pak stagnirao na 111,52 jena za dolar, što je ispod njegovih najviših razina u devet dana od 111,90 jena, na koje se u jednom trenutku popeo u petak.

U fokusu tržišta je ovotjedna sjednica Feda s koje očekuju da će dužnosnici uputiti signale u smjeru popuštanja monetarne politike. Očekivanja mogućeg smanjenja kamatnih stopa porasla su nakon što su u petak podaci o aktivnostima u industriji bili slabiji od očekivanja. Prinosi na američke državne obveznice u takvom su ozračju pali na najniže razine u 10 tjedana.

Tečaj funte blago je pak skliznuo u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 1,3278 dolara. Zadržao se ipak nadomak najvših razina u devet mjeseci od 1,3380 dolara, zahvaljujući olakšanju nakon što je izbjegnuta mogućnost izlaska Britanije iz Europske unije bez sporazuma i nakon što je izglasana mogućnost ishođenja odgode izlaska.

Britanska premijerka Therese May mogla bi u u utorak ili srijedu održati treće glasovanje u parlamentu o sporazumu koji je ispregovarala s Bruxellesom. Po mišljenju analitičara Commerzbanka, glasovanje u utorak moglo bi predstavljati signal da smatra da je moguće da njezin sporazum bude prihvaćen.

"Doduše, njezina su stajališta često u prošlosti bila pogrešna pa to neće nužno značiti snažan pozitivan signal za funtu, ali bi nedvojbeno trebalo imati umjereno pozitivan efekt na britansku valutu", smatraju analitičari u toj njemačkoj banci.