SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Dolar ojačao; u fokusu izbor čelnika Feda i porezna reforma
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.10.2017. - 16:58:41
LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao prema košarici valuta na međunarodnim tržištima, a ulagači čekaju nove vijesti o kandidatima za čelnu dužnost u američkoj središnjoj banci Fed i o napretku na planu porezne reforme.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao blagih 0,1 posto, na 93,58 bodova. Drži se tako iznad najnižih razina u dva i pol tjedna od 92,749 bodova, na koje je skliznuo u petak, ali i ispod jučer nakratko dosegnutih 93,729 bodova.

Američka je valuta prema japanskoj pritom ojačala 0,4 posto, na 112,64 jena.

Tečaj eura zadržao se unutar uskog raspona i njime se jutros trgovalo po 1,1757 dolara, što znači da mu se cijena gotovo nije promijenila u odnosu na završetak trgovanja u utorak.

I dok tržišta očekuju da će Fed do kraja godine još barem jednom podići kamatne stope, u ovome ih trenutku posebno zanima tko će na čelnom mjestu u Fedu naslijediti sadašnju predsjednicu Janet Yellen nakon isteka njezina mandata u veljači iduće godine.

Američki predsjednik Donald Trump ima pet kandidata na listi i vjerojatno će objaviti koga je izabrao prije odlaska na put u Aziju početkom studenoga, kazalo je u utorak dobro upućen izvor. Pored toga, ulagači pozorno prate i napredak po pitanju nove porezne reforme u Sjedinjenim Državama.

"Najnovije vijesti o napretku u pregovorima u vezi novog plana porezne reforme u SAD-u čine se pozitivnima za dolar, no prije daljnjeg uspona dolara još bismo morali vidjeti neke snažne gospodarske pokazatelje", kazala je Jane Foley, valutna analitičarka u Rabobanku.

U potrazi za daljnjim smjernicama ulagači će tijekom dana pratiti objavu Fedove bež knjige, s tim da bi neki od njih mogli biti oprezniji kod kupnji dolara, a posebno u kontekstu nedavno objavljenih razočaravajućih podataka o inflaciji.