SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar ojačao prema košarici valuta, u fokusu nove izjave iz Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.06.2019. - 19:02:21
LONDON - Tečaj dolara u srijedu se stabilizirao prema košarici valuta na međunarodnim tržištima pod utjecajem najnovijih izjava dužnosnika američke središnje banke Fed iz kojih su investitori iščitali poruku da im se ne žuri sa smanjenjem kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest ostalih vodećih svjetskih valuta, jutros je bio u plusu blagih 0,1 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, dosegnuvši 96,273 boda. Time je odskočio s najnižih razina u tri mjeseca od 95,843 boda, na koje se u jednom trenutku spustio u trgovanju dan ranije.

Dolarom se jutros trgovalo po 107,45 jena, što znači da je ojačao oko 0,23 posto u odnosu na prethodno zatvaranje. Tečaj eura ostao je pak gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije te se njime jutros trgovalo po 1,1360 dolara.

Predsjednik Feda Jerome Powell istaknuo je da je središnja banka neovisna u svome radu u odnosu na predsjednika Donalda Trumpa koji zagovara smanjenje kamatnih stopa. Predsjednik Fedova ogranka u St. Louisu James Bullard, kojeg smatraju najvećim zagovornikom labave monetarne politike među kolegama, iznenadio je tržišta izjavom da bi smanjenje kamatnih stopa za 0,50 postotnih bodova bilo pretjerano.

Dolar je oslabio u prošlotjednom trgovanju nakon što su dužnosnici Feda signalizirali smanjenje kamatnih stopa u idućim mjesecima. Pojedini trgovci čak su smatrali da bi Fed već idući mjesec mogao smanjiti kamatne stope za 0,50 postotnih bodova.

Takva su očekivanja splasnula nakon najnovijih izjava iz Feda, pa se dolar stabilizirao i odskočio s najnižih razina u tri mjeseca prema košarici valuta.

Analitičari Commerzbanka izjavili su da bi smanjenje kamatnih stopa za 0,50 postotnih bodova pokazalo da se Fedu žuri, povećavajući vjerojatnost njihova smanjenja u više navrata nego što su tržišta očekivala. Trenutno na tržištima računaju s najviše tri smanjenja kamatnih stopa u ovoj godini.

Novozelandski dolar bio je među većim dobitnicima jutros na valutnim tržištima, ojačavši oko 0,4 posto prema američkom dolaru nakon što je novozelandska središnja banka potvrdila kamatnu stopu na 1,5 posto na redovnoj sjednici, premda je signalizirala da će ih dodatno sniziti.

Tečaj funte zadržao se pak nedaleko najnižih razina u pet mjeseci, na 1,2669 dolara, nakon što je Boris Johnson, lider u utrci za nasljednika premijerke Therese May, ponovio svoje obećanje da će Britanija 31. listopada izaći iz Europske unije, sa sporazumom ili bez njega.