SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Dolar nastavio jačati prema jenu i euru nakon signala Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.09.2017. - 17:51:14
LONDON - Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima dodatno ojačao prema jenu i euru nakon što su iz američke središnje banke Fed signalizirali mogućnost još jednog povećanja kamatnih stopa u ovoj godini.

Američka je valuta jutros u takvom ozračju prema japanskoj ojačala 0,4 posto, na 112,610 jena, i drži se nedaleko najviših razina u dva mjeseca, od 112,725 jena, na koje se u jednom trenutku popela u ranijem trgovanju.

Euro je, pak, skliznuo za 0,1 posto prema dolaru, na 1,1883 dolara, nakon što je u jučerašnjem trgovanju oslabio 0,8 posto, čime je prekinut njegov četverodnevni uspon.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je bio na dobitku blagih 0,1 posto, na 92,558 bodova, nakon što je nakratko zabilježio najviše razine u dva tjedna uslijed poruka sa sjednice Feda.

Po završetku dvodnevne sjednice u srijedu iz Feda su signalizirali kako i dalje očekuju još jedno povećanje kamatnih stopa do kraja godine unatoč nedavnom ubrzanju godišnje inflacije. Kamatne stope nisu mijenjali, kao što su tržišta i očekivala.

U skladu s očekivanjima tržišta Fed je također najavio da će od listopada početi smanjivati bilancu, čiji iznos doseže približno 4.200 milijardi dolara u američkim državnim obveznicama i hipotekama pokrivenim vrijednosnicama koje je kupio nakon financijske krize iz 2008. godine.

"Fed će vjerojatno ostati pri namjeri da podigne kamatne stope barem još jednom u 2017. godini i u tri navrata u idućoj godini", kazao je viši valutni analitičar u Daiwa Securitiesu Yukio Ishizuki.

Tržišta sada procjenjuju da su šanse za novo povećanje kamatnih stopa u prosincu oko 70 posto, dok su prije sjednice Feda bile nešto iznad 50 posto, pokazuju podaci CME FedWatcha.

Na tržištu jutros nisu zabilježene reakcije na uglavnom očekivanu odluku japanske središnje banke Bank of Japan da nastavi s dosadašnjim mjerama monetarne politike, uključujući i 0,1-postotnom kamatom koju zaračunava financijskim institucijama na dio viškova sredstava koje polažu kod središnje banke.