SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Dolar na putu tjednog dobitka, u fokusu porezna reforma u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.10.2017. - 15:15:04
LONDON - Dolar je u petak dodatno ojačao na međunarodnim tržištima i na putu je tjednog dobitka, a razlog tomu su vijesti o napretku na planu porezne reforme u SAD-u, iako prigušeni inflacijski pritisci i dalje koče njegov snažniji uspona.

Eurom se jutros u takvom ozračju trgovalo po 1,1806 dolara, što znači da je oslabio gotovo 0,4 posto prema dolaru u usporedbi sa zatvaranjem tržišta dan ranije.

Dolar je u takvim okolnostima ojačao i 0,7 posto prema jenu, na 113,30 jena. U ranijem je trgovanju nakratko dosegnuo 113,315 jena, najvišu razinu od 6. listopada.

U fokusu ulagača ovih su dana bila događanja na planu nove porezne reforme koju je obećao američki predsjednik Donald Trump, i zahvaljujući čijim najavama je dolar u siječnju dosegnuo najviše razine u 14 godina prema košarici valuta. Otada je, međutim, oslabio za više od 12 posto jer su nade u fiskalne poticaje gospodarstvu proizišle iz poreznih izmjena u međuvremenu splasnule.

U četvrtak su takva očekivanja donekle oživjela nakon što je Senat odobrio prijedlog proračuna za 2018. godinu koji omogućuje republikanskim zastupnicima u Kongresu da prihvate paket poreznih izmjena bez podrške demokratskih zastupnika.

Dolar je ovoga tjedna jačao i prinosi na američke državne obveznice su rasli jer se ulagači nadaju da bi fiskalni poticaji mogli poduprijeti inflaciju. To bi pak moglo potaknuti američku središnju banku Fed da podigne kamatne stope u više navrata nego su tržišta očekivala.

"Na tržištima se nakon novih vijesti opet počelo trgovati prema obrascu vođenom takvim očekivanjima. No, treba biti oprezan kod kupnji dolara isključivo iz tih razloga dok se ne stekne nešto jasniji uvid u čitavu situaciju", kazala je Thu Lan Nguyen, valutna analitičarka u Commerzbanku.

Temeljna inflacija potrošačkih cijena u SAD-u koja isključuje utjecaj promjenjivih cijena hrane i energije, kao jedna od omiljenih mjera inflacije u Fedu, prilično je i dalje prigušena, a u kolovozu je skliznula na 1,3 posto, najniže razine u godinu dana.

Dolar će vjerojatno jačati prema jenu u skorijem razdoblju zahvaljujući povećanju razlike u prinosima na državne obveznice te dvije zemlje, kazao je Peter Dragicevich, valutni analitičar u banci Nomura. Dodaje također da japanski izbori ovoga vikenda vjerojatno neće donijeti neka iznenađenja tržištima.