SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Dolar na putu najvećeg mjesečnog dobitka prema jenu u sedam godina
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 30.11.2016. - 16:27:41

LONDON - Dolar je u srijedu blago ojačao prema košarici valuta na međunarodnim tržištima i na putu je najvećeg mjesečnog dobitka prema jenu u posljednjih sedam godina, a prema euru u godinu dana.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je blagih 0,2 posto, no drži se i dalje ispod prošlotjedne najviše razine u proteklih 14 godina.

Pritom je dolar ojačao oko 0,3 posto prema jenu, na 112,78 jena, u uvjetima ponovnog jačanja prinosa na američke državne obveznice nakon pada u prethodna tri dana trgovanja. Dolar je ojačao i blagih 0,1 posto prema euru, kojim se tako trgovalo po 1,0641 dolara.

Od početka studenog američka je valuta ojačala gotovo osam posto prema jenu, najsnažnije od prosinca 2009. godine, a prema euru je ojačala više od tri posto, bilježeći najveći mjesečni dobitak u godinu dana.

Očekivanja veće fiskalne potrošnje, u skladu s obećanjima iz kampanje Donalda Trumpa, te posljedičnog jačanja inflacije i rasta kamatnih stopa pružala su dolaru vjetar u leđa posljednjih tjedana.

U utorak mu je dodatnu podršku pružila vijest od poboljšanoj procjeni rasta američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem kvartalu. Usto, pripomogao je i podatak o povjerenju potrošača u SAD-u, koji je bio bolji nego što su tržišta očekivala, a za nove će smjernice ulagači u petak pozorno pratiti najnovije ključno izvješće o zaposlenosti, kažu analitičari.

"Tržišta su postala nešto opreznija, jer se jačanje dolara uglavnom temeljilo na očekivanjima. U konačnici ipak morate vidjeti činjenice koje pokazuju da su očekivanja bila opravdana, a za to je još ipak prerano. Iz tog razloga očekujem da će predstojeći pokazatelji biti vrlo važni", tumači Esther Reichelt, valutna analitičarka u Commerzbanku.

Analitičari kažu da je jačanje dolara prigušeno dijelom i zbog sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u Beču, s kojeg se očekuju najnovije smjernice vezano za razinu proizvodnje, pri čemu mnogi analitičari očekuju da će se postići nekakav dogovor o određenom smanjenju proizvodnje.