SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar na najvišim razinama u šest tjedana prema jenu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.07.2016. - 16:37:05
LONDON - Dolar je u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana prema jenu, kojeg pritišću očekivanja daljnjeg ublažavanja monetarne politike u Japanu, a u fokusu investitora je i skorašnja sjednica Europske središnje banke (ECB), premda se ne očekuju promjene kamatnih stopa u eurozoni.
Dolar je u takvim okolnostima u jednom trenutku dosegnuo 107,49 jena, najvišu razinu od 7. lipnja. U kasnijem se trgovanju stabilizirao na 106,82 jena, što znači da je ojačao 0,1 posto u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije.

Na sličnom je postotnom dobitku i euro bio prema jenu, ojačavši na 117,90 jena. Euro je prema dolaru ojačao 0,2 posto, na 1,1030 dolara.

Nakon što je u srijedu u jednom trenutku skliznuo ispod 1,10 dolara, euro je jutros podršku dobivao od očekivanja tržišnih sudionika da će ECB na današnjoj sjednici najvjerojatnije zadržati kamatne stope nepromijenjenima, no očekuju da bi mogao signalizirati daljnje ublažavanje monetarne politike, a moguće već početkom rujna.

"Tržišta očekuju da će japanska središnja banka BOJ na sjednici idućeg tjedna donijeti neke mjere ublažavanja monetarne politike, i to pritišće japansku valutu. A značajnije su u međuvremenu narasli i izgledi da će do rasta ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama doći još u ovoj godini, i to s 10-postotnih nakon Brexita na gotovo 50-postotne izglede", tumači Dominic Bunning, valutni analitičar u banci HSBC.

Među dobitnicima je u četvrtak bila i britanska funta, nakon što je još jedna dužnosnica britanske središnje banke Bank of England (BoE) Kristin Forbes izjavila da BoE ne bi trebao žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa. Ranije ovoga tjedna dužnosnik Martin Weale kazao je da nije siguran da će poduprijeti smanjenje kamatnih stopa na idućoj sjednici BoE-a 4. kolovoza.

Dvoje dužnosnika se čini se zalažu da se pričeka i procijeni situacija, pružajući time funti podršku. Funta je prema dolaru tako ojačala 0,4 posto, na 1,3254 dolara, te 0,2 posto prema euru, kojim se tako trgovalo po 83,20 penija.