DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar na najvišim razinama u dva tjedna prema košarici valuta
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.02.2018. - 14:57:02
LONDON  - Dolar je u četvrtak na međunarodnim tržištima zabilježio najviše razine u dva tjedna prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta, jer su se ulagači okrenuli relativno sigurnoj američkoj valuti zbog novog pada cijena dionica na europskim tržištima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros je tako dosegnuo 90,40 bodova, najviše razine u zadnja dva tjedna.

Američka je valuta prema japanskoj pritom ojačala 0,3 posto, na 109,64 jena.

Euro je u takvom ozračju oslabio u približno istom postotku, skliznuvši na 1,22355 dolara. Time se zadržao znatno ispod 1,2538 dolara, najviših razina u tri godine, na kojima je bio još prije 10-ak dana.

Val rasprodaja dionica na globalnim tržištima, kao i očekivanja da bi američka središnja banka Fed u najmanje tri navrata mogla povećati kamatne stope u ovoj godini, davali su podršku dolaru u proteklih nekoliko dana. U takvom je ozračju dolar prema košarici valuta u proteklih tjedan dana ojačao više od dva posto.

Tradicionalne valute-utočišta, poput japanskog jena i švicarskog franka, zabilježile su tek skromne dobitke tijekom najnovijih previranja na tržištima dionica. U četvrtak je pak dolar opet bio na dobitku prema obje valute, u kojima ulagači u nestabilnim vremenima nerijetko nastoje pronaći sigurnu luku za svoj kapital.

"Svima je poznato da tržištu dionica treba određena korekcija, tako da se panika ne osjeća, i to prigušuje potražnju za valutama sigurnim utočištima", kazala je Esther Reichelt, valutna analitičarka Commerzbanka.

Podršku dolaru također su pružili i viši prinosi na američke državne obveznice. Prinosi na 10-godišnje američke obveznice trenutno iznose 2,824 posto, nakon što su u srijedu na zatvaranju dosegnuli 2,843 posto. U ponedjeljak su poskočili na 2,885 posto, najviše razine od siječnja 2014. godine.

Oporavak američke valute, po ocjeni analitičara iz najnovije Reutersove ankete, vjerojatno nije održiv u ovoj godini, pokazuju rezultati ankete objavljeni u četvrtak.