SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blizu najviših razina u tri tjedna
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 23.04.2019. - 17:18:08
LONDON - Tečaj dolara u utorak se na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najviših razina u tri tjedna prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta budući da su investitori skloniji kupnji rizičnije imovine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvim okolnostima porastao na 97,39 bodova. Drži se tako nadomak 97,71 boda, najviših ovogodišnjih razina na koje se u jednom trenutku popeo početkom ožujka.

Pritom se tečaj dolara prema euru i funti nije značajnije mijenjao. Euru je tako cijena jutros blago skliznula, na 1,1243 dolara, dok je funti blago porasla, na 1,2986 dolara.

Trgovanje je više-manje mirno, s obzirom da je danas prvi radni dan financijskih tržišta u ovome tjednu nakon uskrsnih blagdana.

Potražnja za imovinom iskazanom u američkoj valuti uvećana je u kontekstu jačanja prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice za više od 0,20 postotnih bodova u protekla četiri tjedna, na najviše razine u mjesec dana.

"Valutni tečajevi kreću se unutar uskog raspona u kontekstu pozitivnije situacije na širem planu kod dolara u odnosu na euro nakon prošlotjednih slabih podataka o tvorničkim aktivnostima u eurozoni", kratko je komentirao raspoloženje na tržištima Ulrich Leuchtmann, valutni analitičar u Commerzbanku.

Iz Sjedinjenih Država među najnovijim pokazateljima su oni o prodaji postojećih stambenih jedinca u ožujku koji su pokazali veći pad od očekivanog. Podaci o prodaji novoizgrađenih jedinica očekuju se tijekom dana i investitorima bi mogli dati neke smjernice u vezi stanja američkog gospodarstva.

Još bolji uvid u zdravlje najvećeg svjetskog gospodarstva trebali bi im dati podaci o bruto domaćem proizvodu (BDP) za prvo tromjesečje, koji će biti objavljeni u petak.