SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blago oslabio pred sjednicu Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.03.2019. - 17:29:32
LONDON - Dolar je u utorak blago oslabio na međunarodnim tržištima prema košarici drugih vodećih svjetskih valuta jer investitore brine stanje američkog gospodarstva pa čekaju nove smjernice s ovotjedne sjednice američke središnje banke Fed.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema ostalih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju skliznuo za 0,2 posto, na 96,415 bodova. U proteklih 10 dana trgovanja oslabio je oko 1,3 posto.

Tržišta očekuju da će Fed s ovotjedne sjednice koja završava u srijedu poslati signale u smjeru popuštanja monetarne politike.

Dolar je u takvim okolnostima skliznuo 0,15 posto prema jenu, na 111,25 jena. Euro je također bio na dobitku prema dolaru, oko 0,2 posto, pa se njime jutros trgovalo po 1,1348 dolara.

Zahvaljujući slabljenju dolara ponovno je na većem dobitku bio australski dolar, a pridružili su mu se i novozelandski i kanadski dolar.

I funta je jutros ojačala gotovo 0,2 posto prema dolaru u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije, na 1,3280 dolara.

Volatilnost na tržištima valuta na najnižoj je razini u posljednjih pet godina a analitičari kažu da su tome doprinijele odluke o kamatnim stopama koje su u posljednje vrijeme donosili Fed i druge vodeće središnje banke.

U četvrtak se očekuje da će britanska središnja banka The Bank of England potvrditi prognoze o budućim kretanjima kamatnih stopa zbog neizvjesnosti vezanih uz britansku odluku o izlasku iz Europske unije.

Za daljnje smjernice u vezi stanja najvećeg europskog gospodarstva ulagači će pratiti i indeks ekonomske klime u Njemačkoj u ožujku, koji izrađuje tamošnji ekonomski institut ZEW.