SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blago oslabio, funta ojačala
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.03.2019. - 16:54:34
LONDON - Dolar je u utorak na međunarodnim tržištima blago oslabio prema košarici ostalih vodećih svjetskih valuta, a na većem dobitku pritom je bila funta uoči današnjeg glasovanja u britanskom parlamentu o sporazumu o Brexitu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u poboljšanom raspoloženju spram rizičnih investicija skliznuo blagih 0,2 posto, na 97,013 bodova.

U takvom ozračju smanjila se potražnja za japanskim jenom, inače sigurnim utočištem u neizvjesnim vremenima na političkom i gospodarskom planu, pa je jen oslabio blagih 0,1 posto, na 111,375 jena prema dolaru.

Euro je, pak, ojačao prema dolaru za blagih 0,2 posto, na 1,12655 dolara. Time se dodatno stabilizirao nakon izrazitijeg prošlotjednog gubitka kojeg je zabilježio pod utjecajem odluke Europske središnje banke (ECB) o odgodi podizanja kamatnih stopa.

Funta je ojačala u utorak jer su investitori pozdravili vijest da je britanska premijerka Theresa May osigurala od Europske unije pravno obvezujuća jamstva za brexit , dan uoči ključnog glasovanja u britanskom parlamentu.

Jutros je funta u takvim okolnostima ojačala 0,6 posto prema dolaru, na 1,3232 dolara. U ponedjeljak joj je cijena nakratko skliznula na 1,2945 dolara.

Ojačala je i prema euru, za 0,4 posto, na 85,15 penija za euro. U ranijem trgovanju cijena funte u jednom je trenutku zabilježila nove najviše razine u 22 mjeseca, od 84,755 penija za euro.

Planirani izlazak Britanije iz EU-a je 29. ožujka, a premda su strahovi od brexita bez sporazuma splasnuli, investitori još uvijek ne znaju kako i kada će Britanija izaći iz tog trgovinskog bloka.