SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Dolar blago ojačao u mirnom blagdanskom trgovanju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.12.2016. - 19:55:50
LONDON - Dolar je u utorak na međunarodnim tržištima blago ojačao prema jenu i ostalim najznačajnijim svjetskim valutama u uvjetima slabašnog trgovanja, budući da financijski centri u Europi i u dijelu Azije zbog praznika nisu radili.

U mirnom trgovanju dolar je ojačao oko 0,1 posto prema jenu, na 117,23 jena. Na sličnom postotnom dobitku dolar je bio i prema euru, kojim se tako trgovalo po 1,0450 dolara.

Američka valuta blago je ojačala i prema britanskoj, pa se funtom trgovalo po 1,2269 dolara, što znači da je skliznula 0,2 posto u usporedbi s prethodnim trgovanjem.

Australski dolar skliznuo je pak 0,1 posto prema američkom imenjaku, dok je novozelandski dolar ostao više-manje stabilan. Londonsko tržište nije radilo, kao ni tržišta u Sydneyu i Hong Kongu, pa su izrazitije reakcije na nove japanske podatke o inflaciji uglavnom izostale.

Od početka studenoga jen je oslabio gotovo 20 posto prema dolaru pa pojedini tržišni sudionici u Tokiju procjenjuju da bi posustajanje rasta prinosa na američke državne obveznice i zabrinutosti u vezi odnosa novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa s Kinom mogli poduprijeti japansku valutu u skorije vrijeme.

I u posljednjem tjednu u ovoj godini može se očekivati nastavak trenda jačanja dolara, premda njegovo slabljenje pred Božić ipak upućuje na zaključak da bi se na tečaj od 120 jena i paritet s eurom možda trebalo pričekati siječanj.

"Mjere koje planira Trump govore u prilog jačanju inflacije i američke valute. No, jačanje dolara bio bi značajniji uteg američkom gospodarstvu, pa bi stoga Trumpova administracija i američka središnja banka Fed trebali zadržati oprezno stajalište u pogledu monetarne politike kako bi se spriječilo prekomjerno jačanje dolara. Očekujemo stoga blago postupno slabljenje tečaja dolara prema jenu", napisao je u bilješci klijentima Makoto Noji, valutni analitičar u tvrtki SMBC Nikko Securities.