SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Dolar blago ojačao; u fokusu odluke sa sjednice američkog Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.11.2018. - 16:59:05
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je blago ojačao prema košarici valuta na međunarodnim tržištima jer su ulagači donekle odahnuli nakon što su prošli izbori za američki Kongres, pa fokus preusmjeravaju porukama sa sjednice američke središnje banke Fed.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, ojačao je jutros 0,1 posto, na 96,125 bodova.

Pritom je bio na dobitku od oko 0,2 posto prema jenu te se dolarom jutros trgovalo po 113,70 jena. Dolar je proteklih tjedan dana jačao prema jenu zbog razlika u monetarnim politikama Sjedinjenih Država i Japana.

Eurom se trgovalo po 1,1440 dolara, što znači da je u plusu blagih 0,1 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.
Fokus tržišta sada se preusmjerava na sjednicu Feda, na kojoj investitori očekuju da će biti potvrđene važeće kamatne stope, ali i poslani signali o novom povećanju kamatnih stopa u prosincu.
Budući da rezultati američkih izbora za Kongres nisu previše iznenadili, analitičari konstatiraju da bi činjenica da središnja banka ostaje pri planiranom zaoštravanju monetarne politike trebala pružiti podršku tečaju dolara. Euro bi, pak, mogao ostati pod pritiskom zbog zabrinutosti u vezi talijanskog duga, smatraju.
"Izborni rezultati u skladu su s očekivanjima, pa bi to značilo da Fed može nastaviti po planu", kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale. Dodaje da su na tržišta trenutno svega 80 posto šanse za povećanje kamatnih stopa u prosincu.
Tečajevi ostalih važnijih svjetskih valuta uglavnom su se kretali unutar uskog raspona, primjećuje Reuters.