DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar blago ojačao prema košarici valuta pred odluku Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.03.2019. - 16:27:05
LONDON - Dolar je u srijedu ojačao na međunarodnim tržištima u kontekstu medijskih izvješća o teškoćama u američko-kineskim trgovinskim pregovorima, no dobitci su mu slabašni zbog opreza uoči zaključaka sa sjednice američke središnje banke Fed.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema ostalih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvom ozračju ojačao blagih 0,1 posto, na 96,454 boda. U prekonoćnom trgovanju u jednom je trenutku skliznuo na 96, 291 bod, najniže razine od 1. ožujka.

Većina drugih valuta zadržala se unutar uskog raspona kretanja tečajeva pred odluku s dvodnevne sjednice Feda koja danas završava. Pritom je tečaj eura blago jutros oslabio prema dolaru, na 1,1344 dolara.

Od dobrih vijesti za eurozonu izdvaja se izvješće njemačkog ekonomskog instituta ZEW objavljeno u utorak, koje je pokazalo da je investicijska klima u Njemačkoj u ožujku zabilježila najvišu razinu u posljednjih godinu dana. Među razlozima većeg optimizma nalazi se i moguća odgoda izlaska Britanije iz Europske unije, ocijenili su u tom institutu.

Funta je jutros oslabila oko 0,3 posto prema dolaru, na 1,3220 dolara, pogođena zabrinutošću investitora da bi zahtjev premijerke Therese May za odgodom brexita mogao naići na teškoće kod EU-a.

Nestabilnost na valutnim tržištima uvelike se smanjila zahvaljujući tome što su se mnoge vodeće središnje banke okrenule popuštanju monetarne politike, uključujući i Fed, podsjeća Reuters.

Negativni utjecaj na dolar povezan s pauzom u Fedovom ciklusu rasta kamatnih stopa donekle je prigušen u kontekstu većeg opreza Europske središnje banke (ECB) zbog teškoća u gospodarstvu eurozone.

Tržišta očekuju da će Fed na današnjoj sjednici zadržati kamatne stope na postojećim razinama i potvrditi pauzu u njihovu podizanju. Očekivanja o njihovu mogućem smanjenju na tržištu ojačala su nakon prošlotjednih, slabijih od očekivanja podataka iz američke industrije.

Dolar je tako jutros ojačao prema australskom i kanadskom dolaru, te japanskom jenu. Jačanje američke valute dijelom se može zahvaliti njegovu statusu utočišta, kažu analitičari, ističući najnovije izvješće agencije Bloomberg koje pokazuje da su neki američki dužnosnici iskazali zabrinutost zbog kineskog opiranja zahtjevima SAD-a u trgovinskim pregovorima.