SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Dolar blago ojačao prema jenu, u fokusu sjednica ECB-a
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.12.2016. - 17:05:07
LONDON - Dolar je u srijedu ojačao prema jenu na međunarodnim tržištima, nadomak najviših razina u 10 mjeseci, dok ostale značajnije valute nisu zabilježile veće promjene uoči sutrašnje sjednice Europske središnje banke (ECB), koja bi ulagačima mogla dati nove smjernice.
Dolar je u takvom ozračju ojačao prema jenu za 0,2 posto, na 114,20 jena, što je nadomak najviše razine od početka veljače od 114,83 jena, koju je u jednom trenutku dosegnuo u prošlotjednom trgovanju. Dolar je u proteklom mjesecu ojačao preko 10 posto prema jenu.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest vodećih svjetskih valuta, ostao je pak nepromijenjen, na 100,50 bodova. Krajem studenoga zabilježio je najvišu razinu u 13,5 godina, premašivši 102 boda.

Euro je ojačao blagih 0,1 posto prema dolaru, na 1,0724 dolara. U ponedjeljak je u jednom trenutku skliznuo na 1,0505 dolara, najnižu razinu od ožujka 2015. godine, nakon što je talijanski premijer Matteo Renzi najavio ostavku zbog neuspjelog referenduma o ustavnim promjenama. No, još istoga dana je euro poskočio na najvišu razinu u tri tjedna od 1,0797 dolara, jer se politička napetost stišala pa se fokus ulagača počeo preusmjeravati na sjednicu ECB-a.

Na sjednici ECB-a u četvrtak tržišta većinom očekuju najavu produljenja programa kvantitativnog ublažavanja, no neizvjesno je hoće li najaviti da će mjesečni iznos kupovina imovine ostati nepromijenjen, ili će ga početi polagano smanjivati. Također, nije sigurno hoće li poslati svojevrsni službeni signal u vezi eventualnog okončanja postojećeg programa.

Ako ECB najavi postupno smanjenje iznosa kupovina imovine, euro će se, po ocjeni analitičara, vjerojatno oporaviti, nakon što je oslabio približno četiri posto prema dolaru u proteklih mjesec dana.

"Ulagači su čekali talijanski referendumom s izrazitim pesimističnim stajalištem, a mišljenja sam da nas je posljednjih pet godina naučilo, barem kada se radi o euru, da politički problemi obično nemaju trajnijeg utjecaja", tumači Sonja Marten, valutna analitičarka u DZ Banku.