SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Dolar blago ojačao prema jenu pred početak Fedove sjednice
Autor/izvor: SEEbiz / h
Datum objave: 13.12.2016. - 17:01:56
LONDON - Dolar je u utorak bio stabilan prema euru a blago je ojačao prema jenu na međunarodnim tržištima valuta pred početak sjednice američke središnje banke budući da su trgovci većinom već uračunali u cijene očekivano podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u.

Euro je prema dolaru bio stabilan i njime se trgovalo po 1,0629 dolara. Jen je pak oslabio blagih 0,2 posto prema zelenoj novčanici, kojom se trgovalo po 115,34 jena.
Jučer je euro ojačao prema dolaru 0,7 posto, prateći uzlazni trend prinosa na njemačke državne obveznice koji su pokrenuli signali da bi Italija po potrebi priskočila u pomoć posrnuloj banci Monte dei Paschi di Siena.
Danas je pozornost tržišta uglavnom usmjerena na sjednicu Feda koja počinje poslijepodne a završava sutra. Pokazatelji na tržištu upućuju na zaključak da su trgovci već u potpunosti uračunali u cijene valuta podizanje ključnih kamatnih stopa ali nisu sigurni hoće li dužnosnici uputiti i snažan signal o dodatnom zaoštravanju monetarne politike u idućoj godini, tumače analitičari.

"Smatramo da bi sjednica mogla biti katalizator za mjestimične dobitonosne prodaje dolara", kaže analitičar Barclaysa Hamish Pepper.

"Dolar baš i ne bilježi jako dobre rezultate u prosincu i ako tome pribrojite već uračunata očekivanja vezano za sjednicu Feda i već popunjene dolarske pozicije, može se reći da su stvoreni uvjeti za njegovo slabljenje", dodaje Pepper.

Pozornost je i dalje usmjerena na novog američkog predsjednika Donalda Trumpa. Iako su ulagači špekulirali da bi mogao poduzeti mjere za poticanje rasta koje bi ujedno potpirile i inflaciju, strahuje se da bi također mogao potaknuti val protekcionizma u svijetu, što bi nagnalo ulagače da potraže utočište za kapital u valutama s niskim prinosima, poput jena.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta koja je ojačala prema euru i dolaru nakon što je ministar financija Philip Hammond podupro prijedlog o prijelaznom periodu radi lakšeg izlaska Velike Britanije iz Europske unije. Funta je tako bila u plusu prema euru 0,49 posto, dosegnuvši 1,1976 eura. Prema dolaru ojačala je 0,24 posto, na 1,2704 dolara.