SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
LIK I DJELO
 
Dokumentarni serijal o Miljenku Smoji otkriva "porijeklo" njegovih likova
Autor/izvor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
Datum objave: 09.09.2012. - 22:57:07
SPLIT - Ako Smoje neće dobiti spomenik u Splitu (barem ne tako skoro, kako stvari stoje), dobit će barem film posvećen njegovom životu i stvaralaštvu.
Točnije, već ga je dobio zahvaljujući HRT-ovom novinaru i redatelju Željku Rogošiću i Darku Halapiji koji su snimili serijal od četiri epizode nazvan 'Libar Miljenka Smoje' koji od zaborava otima bogati opus najpoznatijeg splitskog autora 20. stoljeća, dugogodišnjeg novinara, reportera, humoriste, književnika, televizijskog i filmskog scenariste.

Serijal kreće na prvom programu HRT-a 25. rujna, a emitirat će se utorkom navečer. No, prije toga, kao što je i red, moći će ga vidjeti Smojini sugrađani i to ove srijede 12. rujna u kavani Bajamonti u 19.30 sati, te dan kasnije u Kinoteci Zlatna vrata u 20 sati.

- Ovaj biografski dokumentarac sniman kroz više od godinu dana, otkriva mnoge nepoznate ili manje poznate pojedinosti i događaje iz Smojinog osobnog života i rada, počevši od njegovog djetinjstva, kroz školovanje, pa do profesionalnog rada. Okupili smo oko sedamdeset osoba iz javnog života kako bi nam pomogli rekonstruirati Smojin život. Pozvali smo glumce, novinare, akademike, ali i ribare, svećenike.

Naravno, tu je i Lepa Smoje s kojom je Smoje proživio punih pedeset godina, a u filmu se po prvi put pojavljuje i Smojina kćerka Nataša, iz braka s glumicom Ines Fančović, tada Nikolić. Cijela ova priča je zapravo priča o Smoji u kontekstu Splita. Kako su se vremena i vlasti mijenjale, mijenjali su se i oni. Iz arhive HRT-a i Kinoteke Hrvatske koristili smo materijale koji svjedoče kako su nestale drvene Bačvice, kako je izgledao karneval 1926. godine u Splitu, kako je izgledalo otvaranje spomenika Grgura Ninskog na Peristilu, kako su izgledale neke danas jako poznate splitske lokacije...- priča nam Željko Rogošić koji je kroz čitav dokumentarac protkao Smojinu čvrstu povezanost s rodnim Splitom, Dalmacijom, Hajdukom, kao trajnim inspiracijama, i Slobodnom Dalmacijom, kao novinom na čijim je stranicama objavljivao najveći broj tekstova.

Snimljeni kadrovi otkrivaju niz povijesnih detalja vezanih uz Slobodnu Dalmaciju, kao i uz povijest TV Zagreb na kojoj je prikazano Malo misto kao prva televizijska komedija, nakon koje su nastale sve ostale kultne tv serije.

- U serijalu o Smoji htjeli smo istražiti povijesni kontekst nastanka njegovih kultnih televizijskih djela "Naše malo misto", "Velo misto", "Roko i Cicibela", odgovoriti na pitanja kako su zapravo nastali ti likovi, postoje li ti ljudi zaista, kao i oni iz njegovih novinskih članaka. Došli smo do odgovora tko je zapravo Ivan Trogiranin, tko je načelnik, te tko je Bepina, no detalje o njima vam ne mogu otkriti. Publika će dobiti odgovor kada pogleda serijal. Spomenut ću samo Belinu koja je zapravo bila Smojin pas Rundo. Taj Rundo je imao tik na sve uniformirane osobe, pa ih je oštro napadao. On je Smoji bio inspiracija za tekst 'Pošćer-prva žrtva rata' - kaže nam Rogošić kojem su za film koristili i neki od prvih Smojinih radova.

- Zanimljivo je da su mu uvijek u prvom planu bili mali obični ljudi, postolari poput meštra Tonija, težaci, ribari kao što je Šanto, a kroz njihova usta je zapravo progovarao o sebi, ljudima oko sebe, o društvu u kojem živi pogotovo - veli redatelj Rogošić koji nije, uz razdoblja najveće Smojine popularnosti, zaboravio obraditi i vremena kada se Smoju ponižavalo i proganjalo, kada su Split i hrvatska javnost početkom devedesetih bili nepravedni prema svojem novinarskom bardu.

- Nakon te faze zapostavljanja, Smoje je opet dobio na važnosti, objavljivana su mu djela, te ga se slavi i hvali kao vrsnog književnika. Pokušali smo pokriti sva ta razdoblja iz Smojinog života i nakon njega - dodaje redatelj uz kojeg režiju ovog HTV-ovog dokumentarca potpisuje Darko Halapija (ujedno je i snimatelj), dok je producent Drago Škobić, a montažu potpisuje Davorka Feller.

www.slobodnadalmacija.hr