SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NOVI POČETAK
 
Dokapitalizirana Luka Zadar, četvorica Kineza ulaze u NO
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 13.07.2018. - 19:49:12
ZADAR - Tvrtka Luka Zadar oglasila je Glavnu skupštinu 30. kolovoza na kojoj će se potvrditi dokapitalizacija te tvrtke te u skladu s novom vlasničkom strukturom i sastav Nadzornog odbora u koji ulaze i četvorica Kineza.

Dokapitalizacija je provedena nakon odluke prošlogodišnje skupštine te je SKDD 10. srpnja u svom informacijskom sustavu proveo upis povećanja temeljnog kapitala. Temeljni kapital je povećan s 21.2 milijuna za 44.4 milijuna kuna, na iznos od 65 711 800 kuna. Tako je Luxury Real Estate postao vlasnikom 75,02 posto udjela u Luci Zadar. 

U novi Nadzorni odbor ulaze Kinezi i to Wai Leung Wong, Yuehua Qi, Jinagxiong Hu i Yongdong Wu.

U samom oglasu za skupštinu navedeno je kako „zbog uklanjanja bilo kakvih sumnji u vezi opstojnosti odluka s Izvanredne skupštine od prije godinu dana, na redovnoj skupštini potvrđuju odluke o dokapitalizaciji. Na najavljenoj skupštini opoziva se o odluka izbora člana i predsjednik NO Zvonimira Zlopaše. On je bio predložen na izvanrednoj skupštini kao vlasnik zagrebačke tvrtke Luxury Real Estate.

U Nadzorni odbor ulazi Mario Rendulić iz Zagreba koji postaje predsjednik NO-a na mandat od četiri godine. Rendulić je predsjednik Kinesko-jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA) i zaslužan je za prve kineske investicije u Hrvatskoj - u Krapinskim Toplicama, te sada u Zadru. 

- Svježi kapital bit će iskorišten za modernizaciju luke - kupit će se nove dizalice, viljuškari, a uslijedit će i unapređenje skladišnih prostora, izjavio je Rendulić za SEEbiz.

Nakon toga, u najskorije vrijeme, očekuje se daljnji ciklus ulaganja u kontejnerski terminal u što će se investirati više od 215 milijuna kuna, dodaje Rendulić.

Luka Zadar u 2017. godini je ostvarila dobit od 304 tisuće kuna. Ona će se zajedno sa zadržanom dobitima od prošlih godina podijeliti kao dividenda u ukupnom iznosu od 1 062 460 kuna. Dioničari će po dionici dobiti 10 kuna.

Prema tvrdnjama, ova luka u Jadranu skratila bi put za prijevoz kineske robe za osam do 10 dana, a Gaženica se nalazi na izvrsnom strateškom položaju.

Strateški, očekuje se da će se na Luku Zadar u idućim godinama prebaciti dio prometa i tereta kineskih partnerskih kompanija koji je sada u Luci Koper te bi kineska roba preko Zadra brže stizala do europskih odredišta. Kineski partneri prepoznali su Luku Zadar kao dio važnog kineskog projekta “Jedan pojas, jedan put”, pa je i ulazak kineskog kapitala u vlasničku strukturu zadarske luke itekako logičan potez.