SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SLUČAJNI POBJEDNIK
 
Doista je sve moguće u hrvatskoj politici: I Bernardić među pobjednicima
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 27.05.2019. - 20:04:15
KOLUMNA - Gledam sinoć Davora Bernardića – Beru. Slavi čovjek, drži govor, a pogled izgubljen i skroz u nevjerici. Čak je i drugove i drugarice nazvao prijateljima. 

Ne zna bi li digao šaku poput Boška Buhe i viknuo ''SDP'' ili bi sjeo na stranačku tutu i ridao od kroničnog zatvora koji ga muči kad se sjeti u kakvom mu je stanju stranka.

Žrtvujući prvi i iskusni ešalon vrhuške SDP-a uspio je osvojiti četiri zastupnička mjesta. To zasigurno ne govori o iznenadnom oporavku stranke već o discipliniranom odazivu SDP-ovih glasača koji su iskoristili slabu izlaznost da nekako ušićare povoljan rezultat za uhljebna mjesta u Europskom parlamentu. 

Presretni Bero izbezumljena pogleda i njegov pobjednički govor bili su neuvjerljivi koliko i ispovijed Zdravka Mamića u Međugorju. Jednostavno, taj čovjek ne vjeruje ni samom sebi. Ako misli da će ga ova slučajna pobjeda učvrstiti na vodećem mjestu stranke, onda je teški naivac. Izbori za EP zasigurno neće dovesti do nagle konsolidacije.

Beri nedostaju imena za prvi sastav koji bi istrčao u Saboru. Oko njega igraju hijene koje samo čekaju da mu popusti pažnja. Vjerojatno je svjestan toga da su mu ove izbore poklonili Picula i Borzan. 

Njih dvoje bilježe odlične rezultate u EP-u, a i profilirali su se kao istaknuta imena SDP-a koja imaju što za poručiti svojim biračima. Dok Bero nudi arhaičnu realsocijalističku retoriku tipa ''mi moramo, trebali bi, mi hoćemo, mi imamo znanja, mi smo antifašisti, mi čuvamo obespravljene, sirotinju i ugnjetavane…'', ovo dvoje ima čisti plan i naum kako dalje i s kime.

Berin kiseli smiješak odaje strah od mogućih desnih koalicija ali i svjesnost o raspadu lijevog bloka koji sa svim pribrojenim postocima glasova ne može konkurirati populistima i desnici. Ukoliko HDZ promijeni retoriku i krene u podilaženje probuđenim euroskepticima i krajnjoj desnici, Bero bi mogao doživjeti totalni fijasko na domaćem terenu. Budimo realni, u Hrvatskoj nije glasala ni trećina glasača. 

Ljudi od golemih lista i nepoznatih imena nisu ni znali za koga bi glasali. Kad krene prava kampanja i aktivacija većeg glasačkog korpusa, tek tada će se moći odvagnuti snaga Berine stisnute šake. ''S Berinim, naprijed!'' Teško da bi Bero mogao prevesti narod preko vode, više žedne preko nje. Bero kao političar jednostavno nema karizmu velikog vođe. Više liči na uplašenog školarca kojem su tete dale plišanu igračku da se zabavlja dok mu se mama ne vrati s posla. Puno toga se obećavalo, prijetilo i pokretalo, no s riječi na djela se nije išlo. Slučajni dobitnik izbora samo je potvrdio činjenicu da je u nas sve moguće. 

Za Beru utakmica tek počinje. Ovi izbori ne znače, zapravo, ništa. To je tek duda varalica za našeg crvenog dječaka. Nama, običnim glasačima, ovo je samo primjer demokracije i upozorenje što se događa kad ostanemo kući gledati TV umjesto da izdvojimo deset minuta za glasanje. Uostalom, mi smo ti koji nagrađujemo ili kažnjavamo loš rad političara i stranaka. Ukoliko se ne damo izmanipulirati lažnim tapšanjem sućutnih političara, možemo puno toga promijeniti.

K vragu, pa valjda nismo svi dio uhljebljenog glasačkog korpusa zbog kojeg već unaprijed imamo određene ''preferencijalne'' glasove.