SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Dobri rezultati kompanija potaknuli Wall Street
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.07.2019. - 07:49:14
NEW YORK - Nakon  dva dana pada, na Wall Streetu su porasle cijene dionica, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima većine kompanija i uvjerenju ulagača da će američka središnja banka uskoro smanjiti kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 3 boda ili 0,01 posto, na 27.222 boda, dok je S&P 500 porastao 0,36 posto, na 2.995 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 8.207 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u minusu jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati Netflixa.

Ta kompanija, koja nudi televizijski i filmski program na internetu, izvijestila je da je u SAD broj njezinih pretplatnika u proteklom kvartalu pao po prvi put u osam godina, dok je u svijetu porastao manje od očekivanja analitičara.

Zbog toga je cijena Netflixa potonula više od 10 posto, pa je S&P indeks komunikacijskog sektora skliznuo 0,9 posto.

No, kasnije su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija i banaka, među ostalim, IBM-a, Philip Morrisa i Morgan Stanleya.

Kako je većina kompanija u nedavno započetoj sezoni objava kvartalnih izvješća objavila bolje nego što se očekivalo rezultate, analitičari su povećali procjene.

Tako sada u anketi Reutersa procjenjuju da će u drugom tromjesečju dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa biti za 0,6 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju, dok su prije tjedan dana očekivali pad zarada za 0,2 posto.

"Uoči sezone objava rezultata, analitičari su očekivali pad zarada na godišnjoj razini, pa se zasad čini da će sezona rezultata ipak biti bolja nego što se očekivalo", kaže Jack Ablin, partner u tvrtki Cresset Asset Management.

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će zbog usporavanja rasta gospodarstva američka središnja banka krajem srpnja smanjiti ključne kamatne stope za barem 0,25 postotnih bodova.

To je uvjerenje podržao jučerašnji komentar Johna Williamsa, predsjednika ogranka Feda u New Yorku, koji je kazao da si, s obzirom na nisku inflaciju, Fed ne može dopustiti čekanje hoće li se potencijalni ekonomski rizici materijalizirati.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,56 posto, na 7.493 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,92 posto, na 12.227 bodova, a pariški CAC 0,38 posto, na 5550 bodova.