SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Dobri američki podaci podižu dolar
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.04.2019. - 09:31:50
LONDON - Na valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna blago ojačao prema euru, a znatnije prema japanskom jenu, zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima u SAD-u, no njegov je rast ograničen zbog slabljenja inflacijskih pritisaka.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,15 posto, na 97,40 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio 0,8 posto, na 111,75 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,1 posto, na 1,1215 dolara. Prošloga je tjedna znatnije oscilirala i cijena britanske funte, što je posljedica neizvjesnosti u vezi Brexita.

Podršku dolaru pružili su bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji u SAD-u.

Bolji ekonomski pokazatelji od očekivanih ojačali euro

Tako je, primjerice, u petak objavljeno da je u ožujku u SAD-u otvoreno 196.000 radnih mjesta, oko 15.000 više nego što se očekivalo i znatno više nego mjesec dana prije.

Ti su podaci ublažili strahovanja od prebrzog usporavanja rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Međutim, podaci su ukazali i na usporavanje rasta plaća, što pokazuje da inflacijski pritisci slabe, pa je malo vjerojatno da bi američka središnja banka mogla ponovno početi zatezati monetarnu politiku.

„Podatak o zapošljavanju bolji je nego što se očekivalo, no razočarali su podaci o usporavanju rasta plaća. Teze o smanjenju kamata čine se preuranjene, no istodobno slabljenje inflacijskih pritisaka govori protiv povećanja kamata. Stoga će Fed ostati strpljiv i čekati razvoj situacije", kaže Win Thin, analitičar u tvrtki Brown Brothers Harriman.

Nada ulagača u dogovor Kine i SAD-a

Podršku dolaru pružila je i nada ulagača da će uskoro SAD i Kina postići trgovinski dogovor, čime bi se završio carinski rat, koji je prošle godine negativno utjecao na dva najveća svjetska gospodarstva.

Nakon još jednog kruga pregovora, predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je krajem prošloga tjedna da su dvije zemlje vrlo blizu postizanja sporazuma, koji bi mogao biti objavljen u roku od četiri tjedna.