SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Dobitonosne prodaje spustile cijene nafte prema 57 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.10.2017. - 17:28:00
LONDON - Cijene nafte spustile su se u četvrtak na međunarodnim tržištima prema razini od 57 dolara budući da su dobitonosne prodaje prevagnule nad utjecajem napetosti na Bliskom istoku i smanjene američke proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 1,02 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 57,13 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 80 centi nižoj cijeni, od 51,24 dolara.

Val dobitonosnih prodaja pritisnuo je danas tržišta budući da su ulagači odlučili unovčiti dvotjedno razdoblje rasta cijena, piše Reuters.

Analitičari nisu pretjerano zabrinuti, ocjenjujući da je uzlazni trend čvrst s obzirom na postojano smanjivanje viška u opskrbi.

"Razlika između ponude i potražnje postupno se smanjuje", konstatira Tamas Varga iz londonske brokerske kuće PVM Oil Associates.

"Očekuje se da će OPEC ponovo produljiti razdoblje ograničene proizvodnje, za devet mjeseci, zatim opskrba s Bliskog Istoka je ugrožena, a američke zalihe padaju", pojašnjva Varga.

Američka vlada u srijedu je objavila da su američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za 5,7 milijuna barela.

Američka proizvodnja potonula je 11 posto na tjednoj razini, kliznuvši na 8,4 milijuna barela dnevno, što je njezina najniža razina od lipnja 2014. godine, navodi Reuters.

Potporu cijenama pruža nestabilnost na Bliskom Istoku koja povećava rizike za opskrbu s ključnih naftnih područja.

"U 'ranjivoj petorki' proizvođača, Iranu, Iraku, Libiji, Nigeriji i Venezueli, i dalje prijete poremećaji opskrbe. Pritom izvoz sirove nafte iz sjevernog Iraka ugrožava eskalacija napetosti između Regionalne vlade Kurdistana, Bagdada i Turske. Paralelno Sjedinjene Države nisu potvrdile da Iran poštuje nuklearni sporazum iz 2015. godine", objavila je američka banka Citi.

Izvoz nafte iz iračkog Kurdistana u srijedu je više nego prepolovljen, na 225 tisuća barela, budući da je iračka vojska zauzela nekoliko velikih polja koja su bila pod kontrolom kurdistanskih snaga.

"Geopolitički rizik vratio se na tržište nafte... Zato smo podigli prognozu cijene barela na londonskom tržištu u četvrtom tromjesečju sa 45 dolara na 52 dolara", objavila je u četvrtak nizozemska banka ING.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 56,12 dolara, što znači da je porasla 29 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.