SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPJEŠNO
 
Dobar početak sezone na crnogorskom primorju
Autor/izvor: SEEbiz / CdM / Pobjeda
Datum objave: 08.05.2016. - 10:36:24
PODGORICA - Hoteli na crnogorskom primorju trenutno bilježe popunjenost i do 100 posto. Tokom uskršnjih i prvomajskih praznika, koji simbolično otvaraju ljetnju turističku sezonu, ostvarena je takođe dobra posjeta domaćih i stranih turista, kao i popunjenost smještajnih kapaciteta. Brojni crnogorski hoteli su pripremili specijalne paket aranžmane sa pristupačnim cijenama koje su privukle goste.
Kako je Pobjedi kazao direktor Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, svi hoteli na Primorju trenutno bilježe dobru posjetu.

"Imali smo uspješne praznike. Nijesmo imali problema ni sa saobraćajem, prolazilo se bez zastoja. I u drugim zemljama se prave putevi, gdje ima gradnje ima i zastoja", kazao je Radulović.

Međutim, on smatra da su nam veći problem taksisti koji potkradaju turiste.

"Najveća su nam opasnost taksisti. Prije dva dana tri gosta iz hotela "Splendid" su platila taksi od Budve do "Splendida" 20 eura. Oni se više nikada neće vratiti u Crnu Goru. Taksisti jednostavno ne razumiju da ako ovako nastave jednog dana neće imati koga da voze. Ovaj problem eskalira i nikad nije bilo kao sada", ističe Radulović.

Što se tiče sezone, najavljuje dobru posjetu turista što se, kako kaže, može zaključiti iz dogovorenih letova. Kada se uzme presjek, kako ističe, samo iz Moskve za Tivat su dogovorena 84 leta sedmično u toku tri- četiri mjeseca.

"Spremni smo da dočekamo turiste samo da budemo pametni i da ne "divljamo" sa cijenama. Moramo da unaprijedimo naš servis i da zamolimo nadležne da u taksi službe po gradovima na Primorju uvedu red kako ne bi pljačkali goste, kazao je Radulović.

Za protekle praznike u hotelu "Queen of Montenegro" su bili takođe zadovoljni. Trenutna popunjenost ovog hotela, kako nam je saopštila direktorica Marina Gardašević, je 99 odsto.

"Imamo veliku zauzetost smještajnih kapaciteta kako turista iz okruženja tako i grupa iz Austrije, Njemačke, Singapura. Gosti iz okruženja su uzeli atraktivne pakete koje smo pripremili specijalno za ovaj period", kazala je Gardašević.

Ona ističe da su gosti u aprilu jedino imali komentare na zastoje u saobraćaju od Bečića do Budve.

"Za sada imamo dosta najava i upita za naredni period, a postoji veliko interesovanje za postsezonu. Veliki broj rezervacija ima od gostiju iz Velike Britanije, Njemačke, Rusije, Austrije i Francuske", ističe Gardašević.

I hoteli u Porto Montenegru su ovih dana skroz popunjeni i kako stvari stoje u najavi je itekako uspješna sezona, kazao je Pobjedi PR Danilo Kalezić.

"Činjenica da Porto Montenegro na vez može prihvatiti i najveće jahte na svijetu, dužine čak do 250 metara, tivatsku marinu svrstao je na poziciju svjetskog lidera, a ovogodišnja strategija pozicioniranja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima odlična je prilika za predstavljanje novog projekta: rezidencijalno-hotelskog objekta Regent hotel residences", naglasio je Kalezić.

Prema kalendaru najavljenih događaja, Porto Montenegro će i ovog ljeta biti omiljeno sidrište nautičke klijentele i mjesto boravka svjetskog džet seta.

"Činjenica da nakon okončane izgradnje druge faze marine, Porto Montenegro na vez može prihvatiti i najveće jahte na svijetu, dužine čak do 250 metara, crnogorsku marinu svrstao je na poziciju svjetskog lidera. Vodeća avio-kompanija u Velikoj Britaniji Izidžet uvela je avio linije Mančester – Tivat i London – Tivat, a letovi su organizovani dva puta sedmično. Avio-kompanija očekuje se da će samo tokom ovog ljeta iz Mančestera prevesti oko 15.000 putnika do i iz Tivta. Letovi iz Britanije već su značajno uticali na broj i strukturu gostiju su u Porto Montenegru boravili tokom aprila, a najave za maj i jun, kada je ova avioruta u pitanju izuzetno su optimistične", istakao je Kalezić.

I hoteli na hercegnovskoj rivijeri ove godine bilježe dobru posjetu. Tako hotel "Lajthaus" radi sa popunjenošću kapaciteta od 60 odsto, kazao je Pobjedi izvršni direktor Jovan Vukalović. Do kraja mjeseca, kako ističe, kapaciteti će se popuniti.

"Strukturu gostiju čine učesnici "NTC festivala vina i gastronomije" i veća grupa Bugara. Popunjenost do kraja mjeseca će biti od 60 do 100 odsto, dok će već od početka juna hotel biti u potpunosti popunjen, a taj trend će biti nastavljen do sredine septembra", kazao je Vukalović.

Gosti dolaze u saradnji sa partnerima sa kojima imaju dugogodišnju saradnju, pri čemu je najveći broj ruskih gostiju, dok osim njih imaju i grupe sportista iz Finske i Australije, a tradicionalno je veliki broj gostiju iz Srbije i BiH.

"I ove, kao i prethodnih godina, hotel je radio tokom čitave zime i u odnosu na isti period prošle godine smo zabilježili približno jednak broj posjeta", kazao je Vukalović.

Značajno učešće su, kako ističe, bilježili sportisti u toku pripremnog perioda i za vrijeme organizovanih turnira u Herceg Novom.

"Kada je riječ o postsezoni, već sada su završeni određeni projekti i osmišljeni aranžmani koji će biti nuđeni na zapadnoevropskom tržištu u saradnji sa njemačkim, bugarskim i turskim agencijama", tvrdi Vukalović.

U HTP "Korali" su takođe optimistične najave za sezonu. Kako je Pobjedi saopštio predsjednik odbora direktora Balša Čavlović, plan noćenja za predstojeću sezonu u ovoj hotelskoj grupaciji je 64.436 noćenja, što je za 14 odsto više od prethodne godine.

"Za sezonu će se angažovati još 312 renoviranih smještajnih jedinica hotelskog kompleksa "Korali", kapaciteta 700 kreveta. Prve najave za boravak djece počele su u maju. Posljednja najava gostiju za sada je oktobar. Pored češkog i slovačkog tržišta, koji zakupljuju i do 52 odsto kapaciteta otvorili smo i tržište Bugarske, Slovenije, Poljske i Rusije, koji zajedno ostvaruju 76 odsto smještajnog kapaciteta u fiksnom zakup", istakao je Čavlović.

Popunjenost u hotelima Hotelske grupe "Budvanska rivijera" tokom maja ima tendenciju rasta i ovih dana kompanija servisira oko 600 gostiju sa različitih emitivnih turističkih tržišta. Kako je Pobjedi saopštila direktorica marketinga ove hotelske grupe Sanela Kahrović, period maja je na većini emitivnih područja okarakterisan kao najdinamičniji i najmasovniji po pitanju prodaje ljetnjih aranžmana.

"U ovom trenutku je prema stanju bukinga evidentno da će maj biti sa boljim pokazateljima poslovanja u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. Turističko naselje Slovenska plaža u Budvi i hotel "Palas" u Petrovcu ovih dana promovišu izuzetno povoljne cijene smještaja. Uz opasku da je davanje prognoza u turizmu vrlo nezahvalan zadatak, ipak možemo potvrditi optimistična očekivanja od ovogodišnje sezone", kazala je Kahrović.

Kako je navela, osim što će predsezonski period biti u znaku rezervacija iz oblasti kongresnog turizma i dalji tok sezone će, prema najavama, imati tendenciju rasta i dobre popunjenosti hotela.

Iz Hotelskog preduzeća "Ulcinjska rivijera" očekuju uspješnu sezonu kao prošle godine ili malo bolje. Trenutna popunjenost, kako je Pobjedi kazao direktor Radomir Mikan Zec, je 30 odsto, a do 20. maja očekuju da se popune i ostali kapaciteti.

"Sezona će trajati ove godine po već ugovorenim aranžmanima pet mjeseci, do kraja oktobra. Na Adi već gostuju Njemci, dok u ostalim hotelima borave naši turisti i Rusi", kazao je Zec.

Infrastrukturnih problema, kako ističe, u Ulcinju nema, a izborom novog direktora Komunalnog preduzeća ovog grada Mehmeda Zenke čistoća i izgled ovog grada su se znatno poboljšali.

"Ulcinj je sada mnogo uredniji i čistiji. Ova služba se mnogo potrudila da organizuje početak sezone, prvo kroz higijenu - čišćenje, a onda i pošumljavanjem i sađenjem cvijeća na udarnim ulaznim infrastrukturnim objektima u gradu", istakao je Zec.