SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
LEGALIZACIJA
 
Do sada 100.000 zahtjeva za legalizaciju bespravne gradnje
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.03.2013. - 19:51:31
VUKOVAR - Do kraja veljače hrvatski građani podnijeli su 100.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, što govori kako su zakonska regalutiva i zakoni koji se odnose na legalizaciju dobro posloženi, izjavila je večeras u Vukovaru ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.
Govoreći na konferenciji za novinare o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata, Anka Mrak Tartiš pozvala je gradove i općine da donesu odluke kojima bi se smanjili troškovi komunalnog doprinosa jer u protivnom, kako je kazala, šalju poruku građanima da ne legaliziraju bespravno sagrađene objete.

"Interes je države, kao i gradova i općina da građani legaliziraju bespravno sagrađene objekte i ishode 'čiste' papire", istaknula je ministrica, dodajući kako je u Gradu Vukovaru do sada podnijeto 226 zahjteva za legalizaciju od kojih je riješeno 35.

Dodala je kako se legalnima smatraju svi objekti koje je država nakon Domovinskog rata obnavljala na ratom zahvaćenim područjima, osim ukoliko nisu kasnije dograđivani.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja ponovila je kako će 30. lipnja biti posljednji rok za legalizaciju nezakonito izgrađenih objekata, te da produženja roka neće biti. Za sve nejasnoće je, građani se mogu obratiti na otvoreni telefon ili odgovor potražiti na web stranici ministarstva.

Podsjetila je da je na posljednjem sastanku voditeljima područnih ureda nadležnih za legalizaciju poručila kako je puno manja pogreška ako legaliziraju zgradu koja je možda rubno za legalizaciju, nego da je ne legaliziraju.

Na novinarsko pitanje o zapošljavanju njezina supruga Zlatka Taritaša u Plinacroa, ponovila je kako je njezina obitelj zaključila da bi bilo najbolje da on da otkaz u Plinacrou, iako smatra da se niti ona niti njezin suprug nisu ogriješili o niti jedan zakon.

"On je građevinar i bilo koji posao da radi u struci imao bi veze s mojim zanimanjem i poslom. Na natječaj u Plinacrou se javio najnormalnije prije nego sam ja postala ministrica. Stvar je vrlo neugodna. Moj suprug mora nešto raditi, a što, tek trebamo vidjeti", kazala je ministrica Anka Mrak Taritaš dodajući kako je sada sretna što joj dijete studira filozofiju.

Nakon konferencije za novinare, ministrica Anka Mrak Taritaš bila je nazočna javnoj tribini na kojoj je odgovarala na pitanja brojnih Vukovarca u vezi s legalizacijom bespravno sagrađenih objekata. Oba događaja organizirala je vukovarska Podružnica Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata.