SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRODAJA
 
Do kraja marta država će objaviti prodaju Laste
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 12.01.2019. - 13:09:35

BEOGRAD – Država planira da do kraja marta objavi prodaju 77 odsto udela u najstarijem transportnom preduzeću u Srbiji – kompaniji „Lasta", izjavio je za Tanjug generalni direktor tog preduzeća Toni Gajić.

U toku je izbor konsultantske revizorske kuće koja bi trebalo da do sredine februara proceni imovinu i kapital preduzeća, koje trenutno ima blizu dve hiljade zaposlenih.

Prodaja je bila planirana i prošle godin, ali su čelni ljudi preduzeća tada tražili da se uradi konverzija poreskih dugovanja od oko 700 miliona dinara u kapital preduzeća.

- To je dug koji je nastao 2004. i 2005. godine i na njega su stizale kamate. Svakog meseca smo plaćali 13 miliona dinara obaveza. I onda se postavilo pitanje da li ćemo doći do trenutka kada više ne možemo da servisiramo (dug), da zalažemo autobuse kod Poreske uprave ili ćemo ići u stečaj - rekao je Toni Gajić.

Teg koji je ovo preduzeće nosilo bio je težak 550 miliona dinara, a ostatak do 700 miliona činila su druga potraživanja kao i ona prema ćerki firmi "Lastri".

Gajić objašnjava da je ceo postupak konverzije proces koji traje dugo, a da je završen u novembru prošle godine prenosom potraživanja u kapital preduzeća. Na taj način se, dodaje Gajić, povećalo učešće državnog vlasništva u kompaniji na 77 procenata.

Vlasništvo u ovom preduzeću imaju - Republika Srbija, Akcionarski fond, Grad Beograd, nekoliko lokalnih samouprava, Fond PIO, RFZO... Preostalih 23 odsto akcija je u rukama malih akcionara.

Na pitanje da li će posle prodaje objekti i uprava "Laste" ostati na istoj adresi u Beogradu Gajić odgovara potvrdno.

Navodi da prema njegovim informacijama, ima zainteresovanih za kupovinu ovog preduzeća, jer "Lasta" poslednjih godina posluje pozitivno.

- Tačna cifra će se znati kad se sravne računi iz 2018. godine – kaže Gajić.

U proteklih godinu i po dana, preduzeće je nabavilo 100 novih vozila, a u ovoj je plan da kupi još 50.

"Lasta" radi već 72 godine, a "pod točkovima" godišnje pređe više od 80 miliona kilometara i preveze više od 100 miliona putnika na domaćim i međunarodnim drumovima.